Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Vadveszélyre figyelmeztet a rendőrség: súlyos pénzekbe is kerülhet az autósnak, ha állatot gázol


A tavaszi időszakban, jellemzően a lakott területen kívüli helyeken gyakran találkozhatunk az úton áthaladó őzekkel, nyulakkal, fácánokkal. A vadak elsősorban a párzási időszak miatt, illetve téli pihenőhelyük elhagyását követően, élelmet keresve tévednek a szántóföldekről, valamint a fás, bokros területekről a közutakra.

Főleg alkonyatkor és sötétedés utáni időszakban bukkanhat fel hirtelen a fényszóró előtt megcsillanó állati szempár. Az utak mentén jelzőtáblák figyelmeztetnek az olyan helyeken, ahol számítani kell vadon élő állatok megjelenésére. Viselkedésük kiszámíthatatlan, egyes esetekben megdermedve, mozdulatlanul állnak, de előfordulhat, hogy az állatok hirtelen a jármű elé ugranak, akár csapatokban. Annak ellenére, hogy lakott területen kívül a legtöbb helyen 90 kilométer per óra a megengedett haladási sebesség, érdemes lassítani azokon az útszakaszokon, ahol „Állatok” veszélyt jelző és egy kilométer kiegészítő táblák jelzik azt, hogy számítani kell vadak megjelenésére. Ezeket a táblákat a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyezi el, ahol a vadak megjelenésének az átlagosnál is nagyobb a valószínűsége. Ilyen helyeken célszerű nagyobb követési távolságot tartani az előtted haladó jármű mögött, hogy időben tudj reagálni hirtelen fékezés esetén.

A rendőrség tanácsai

  • Érdemes behúzódni a felezővonal felé, mivel az út szélén haladva nehezebb elkerülni az ütközést az állattal.
  • Célszerű vadsípot és gépkocsira szerelhető vadriasztó eszközt használni. Egyes eszközök 70 kilométer per órás sebesség felett 120 decibeles hang kibocsátásával képesek 300 méteres távolságig hatékonyan elűzni az állatokat.
  • Ha megcsillan egy vagy több állati szempár, vedd le a reflektort, lassíts, és várd meg, amíg a vad áthalad előtted!
  • Amennyiben nem tudod elkerülni az ütközést, vészfékezz, és ne rántsd félre a kormányt!
  • Baleset bekövetkezése esetén értesíteni kell a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon, ők fognak intézkedni a vadásztársaság kiértesítéséről, akik elszállítják az elhullott vadat.
  • Tilos az állatot elvinni, mert lopást követ el, aki mégis megteszi!
  • A gépjárműben esetlegesen keletkező anyagi kár megtérülése érdekében célszerű teljes körű casco biztosítást kötni.

Fotók: Getty Images

/femina.hu/