Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Vadveszély az utakon – Így vezessen, hogy elkerülje a vadbalesetet


Október közepéig a szarvasbőgés időszakában az utakon, különösen az erdős, ligetes szakaszokon fokozottan számítani kell a szarvasok, őzek megjelenésére. A szarvasok élénkebben viselkednek, késő délutántól kora délelőttig fokozódik aktivitásuk. A hidegre forduló időjárás növeli a szarvasbőgés intenzitását is.

Fotó: cascobiztositas.clb.hu

A szarvas elütése súlyos következményekkel járhat. Nemcsak a vad sérülhet, hanem az autó vezetője és utasai is. A viszonylag magas testfelépítésű szarvas a szélvédőbe csapódva az utastérbe juthat. A gázolás következtében a nagy erőhatás miatt annyira megsérülhet a karosszéria, hogy az autó akár totálkárosra is törhet.

A vadbalesetek megelőzése érdekében:

  • Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!
  • A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek. Ha vadat lát, lassítson!
  • Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődve közlekednek.
  • Tartson nagyobb követési távolságot!
  • Vészfékezzen, ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé! Adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.
  • Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.

 Baleset esetén hívni kell a 112-es segélyhívó számot és meg kell várni a rendőri intézkedést.

Az elpusztult vadat nem szabad a helyszínről elszállítani, az a helyileg illetékes vadászatra jogosult tulajdona, elvitele lopásnak minősül.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.