Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Üzent Zelenszkij: Valami nincs rendben Magyarországgal – Szijjártó Péter visszaszúrt


Az ukrán elnök eddig sem fogta vissza magát, ha a magyar kormány kritizálásáról volt szó, de Davosban rátett még egy lapáttal.

Zelenszkij elégedetlen az Orbán-kormánnyal. Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij, aki videóhíváson keresztül szólalt fel a svájci városban zajló Világgazdasági Fórum egyik vitájában, szemére hányta a nyugati országoknak, hogy nem állnak egységesen Ukrajna oldalára, írja a Spiegel. Szerinte óriási előnyünk lesz Oroszországgal szemben, ha valóban egységesek leszünk.

Úgy véli, hogy főleg Magyarország és Törökország nem szolidáris országával – az Orbán-kormány gazdasági okokra hivatkozva továbbra sem hajlandó megszavazni az EU Oroszország elleni kőolajembargóját, Törökország pedig a svéd és a finn NATO-csatlakozás ellen emelt kifogást.

Valami nincs rendben Magyarországgal

– fogalmazott. Szerinte hazánk Ukrajna támogatását tekintve „nem annyira egységes, mint az EU többi része.”

Az ukrán elnök ugyanakkor külön megköszönte az amerikai elnöknek, Joe Bidennak az Egyesült Államok eddigi támogatását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már reagált is Zelenszkij megszólalására.

Magyarország ezután is segíteni fog Ukrajnának – írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, ha mindaz, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Davosban mondott, ukránul azt jelenti, hogy:

“köszönjük nektek magyarok, hogy befogadtatok több mint 720 ezer menekültet, köszönjük, hogy ellátjátok őket, köszönjük, hogy munkát adtok nekik, köszönjük, hogy felajánlottátok 130 ukrán gyerek gyógykezelését, köszönjük, hogy felajánlottátok a sebesült ukrán katonák kórházi ellátását, köszönjük, hogy 1000 ukrán fiatalnak készek vagytok ösztöndíjat adni, köszönjük hogy készen álltok egy iskolánk, valamint egy óvodánk újjáépítésére, és köszönjük, hogy segítetek a belső menekültek elszállásolásában!”, akkor “a válaszunk az, hogy szívesen és ezután is segíteni fogunk!”

Szijjártó Péter arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta Magyarország álláspontját, azt, hogy nem hajlandó támogatni az Oroszországgal szembeni olajembargót.