Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Üzent a rendőrség: nagyot szigorítanak a magyarok egyik kedvelt hobbitevékenységén


A polgári repülések során is kötelező a drón bejegyzése, a pilótajogosítvány megszerzése, a repülést támogató MyDroneSpace mobilapplikáció használata, felelősségbiztosítás kötése, illetve lakott terület feletti repülés esetén légtérhasználati engedély megszerzése.

A drónok terjedése és ennek nyomán a légtér egyre nagyobb leterheltsége, valamint a személyi biztonság igényli a drónhasználat szabályozását – közölte Bunya Tamás, a Készenléti Rendőrség légi rendészeti szolgálatának drónszakértője.

A polgári drónhasználatot európai uniós rendelet, valamint hazai jogszabály határozza meg. A korlátozások pedig azért is szükségesek, hogy az egyre telítettebb légtérben minden állami és civil szervezet el tudja látni a feladatát.

TILOS A DRÓNOK HASZNÁLATA KIEMELT INFRASTRUKTÚRÁK, VÉDETT KATONAI, RENDVÉDELMI OBJEKTUMOK, ILLETVE KÜLKÉPVISELETEK KÖZELÉBEN.

Szigorúbb szabályok vezetnek be a drónhasználatra

A szabályozás bevezetése óta Magyarországon mintegy 3500-an regisztráltak a képzésre, valamint 1500-an tettek vizsgát. Ugyanakkor népszerűek a magyarok körében az ausztriai képzések is: a szomszédos országban 3400 magyar állampolgár regisztrált a képzésre.

Az állami, így a rendőrségi drónok használatára még szigorúbb szabályok vonatkoznak, ugyanakkor ezek az eszközök számos területen, a határvédelem esetében, rendezvénybiztosításnál, a közlekedési szabálytalanságok kiszűrésénél segítik a rendvédelmi munkát.

A rendőrség 43, DJI márkájú drónt üzemeltet. Ezek repülési ideje 30-35 perc, és a kamerájuk harmincszoros optikai és hatszoros digitális zoommal rendelkezik.

A Magyarországi Drón Koalíció a hatékony, környezetkímélő, a magánélet védelmét szem előtt tartó drónhasználat érdekében a szervezet drónstratégiát, valamint akcióterveket készít – írja az MTI.