Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Üzent a kormány: kiszoríthatják az Aldit, a Lidlt, a Spart és a Tescót Magyarországról

Nyíltan protekcionista politikát hirdetett meg Lázár János a magyar élelmiszeripar megmentése és feltámasztása érdekében.

Profimedia.hu,

A kormány a jövőben nemcsak a magyar tulajdonú feldolgozóipart és a nemzeti hozzájárulást akarja erősen támogatni, de harcot hirdetett a multinacionális kiskereskedelmi vállalatok ellen is – erről a kormánybiztos a Portfolio Csoport által szervezett Agrárszektor Konferencia 2020 online rendezvényen beszélt.

A kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni. Ebben offenzívnek kell lenni, mert kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem. Ezt a piacot uralnunk kell, a saját érdekünkben

– mondta Lázár János a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos.

Lázár szerint a pandémiával az egész világ leckét kapott abból, hogy mekkora értéket is jelent a függetlenség. Ha a határokat le kell zárni, és az áruk meg az emberek nem közlekedhetnek szabadon, akkor az önellátás és az önellátásra való képesség felértékelődik.

A kormánybiztos szerint most soha vissza nem térő lehetőség van az újragondolásra és újratervezésre a magyar vidékben és a magyar agráriumban. Ez a két terület ugyanis se a rendszerváltáson, sem pedig az uniós csatlakozás nem nyert – írja az Agrárszektor.

Lázár János szerint ma Magyarország járműország, mert a GDP 50 százaléka a járműiparból származik. Akinek pedig csak egy fő bevételi forrása van, az könnyen függőségi helyzetben találhatja magát, jelentette ki a politikus, aki szerint a következő 10 év két legfontosabb kihívása az lesz, hogy a járműipar váltson sebességet, modernizálódjon és legyen környezetbarátabb, emellett pedig vissza kell építeni a magyar élelmiszeripart is.

A rendszerváltás és a két uniós agrárfinanszírozási ciklus ellenére a magyar mezőgazdaság leszakadóban van, alapanyag-exportáló és késztermék-importáló ország vagyunk – tette hozzá.