Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Ünnepi ízek, fények, hangulatok: karácsonyi piacolás volt Vásárosnaményban

Vásárosnamény – Sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a tél az egyik leghaszontalanabb évszak az egész évben. Erre persze megvan minden okunk, mivel a téli hónapokban jóval kevesebbet tudunk mozogni és kikapcsolódni a szabadban. Azonban Vásárosnamény télen is csodálatos, pláne, ha táj vastagon be van borítva hóval. Ugyanakkor ha tél, akkor Advent Vásárosnaményban programsorozat a Bereg szívében, melynek elengedhetetlen kelléke a ünnepi ízek, illatok és édességek, díszek, s persze a karácsonyi vásár. A városi levegőben áradó karácsonyi sütemények, forró borok, és sült gesztenye illata feledhetetlen karácsonyi hangulatot idéz telente, itt a Bereg kapujában. A hangulatot fokozza továbbá az ünnepi fényben csillogó, bensőséges karácsonyi hangulat árasztó utcák, házak, ablakok látványa. A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan, a megyében egyedálló módon 600 éve vásártartási jogot kapó Vásárosnamény, évszázadokra visszamenően rendeztek karácsonyi vásárokat, melyet idén a járványügyi-helyzet, mint oly sok mást jelentősen felülírt.

A Vásárosnaményi Városi Piacsarnokban tartott piacolás után a Szociális Bolt munkatársát, Gajdos Krisztinát kérdeztük.

A járványügyi-helyzet jelentősen megváltoztatta az életünket, így a Vásárosnaményi Piaccsarnok életét is. Számos óvintézkedést mellett ugyan, de a piac jelenleg is várja, segíti a karácsonyi készülődést. Az Advent Vásárosnaményban programsorozattal párhuzamosan ugyan, ha egy napra is de szerettük volna karácsonyi hangulatot idézni a piac területére. Így a mai napon, számos finomsággal kedveztünk a kilátogatóknak. Így kapható volt: hímzett – és horgolt karácsonyi díszek, ajándéktárgyak, asztali tárgyak, valamint mézeskalács dekorációk. Emellett kitelepült a An-chi-li Garden akik ízletes házi csípős szószokat, őrleményeket, gyömbéres gyógynövényes immunerősítő szirupokat kínáltak.

A karácsonyi gasztronómia jegyében különféle füstölt áruk, hurka, kolbász,  és egyéb húsféléket is vásárolhattak a karácsonyi asztalra. Az ünnep kimaradhatatlan kellékei is kimaradhatatlanok voltak, mint a szaloncukor, valamint ruházati termékek melyből kicsik és nagyok talpig felöltözhettek. A téli finomságok nem maradhattak el idén sem, így finomabbnál-finomabb kürtőskalácsok és ízletes forraltborokat kóstolhattak. Ízlelhettek még sült hekket,  lángosokat, gyrost, hamburgereket és egyéb sült finomságokat. Az adventi kínálatunk nem csupán a piac területére vonatkozott, hiszen mellettünk a karácsonyi piachoz kapcsolódóan karácsonyfákat, élőhalakat – így ponty, busa, kárász és harcsákat – vásárolhattunk.

Ahogy az év minden szakában, így az adventi időszakban is bő kínálattal, kedvező árakkal várja vásárlóit a Szociális Bolt. Az ünnepi előkészületeket elősegítő kistermelői zöldségek, a környékbeli kisvállalkozások termékei, tészták, sütemények, mézek, házi lekvárok, dió, mák, házi savanyúkáposzta, házi savanyúságok, tanyasi csirkék, kézműves tehén- és kecskesajtok, és nem mellesleg a környék legkedvezőbb tojásáraival szolgálhatunk.

Ugyan a járványügyi-helyzet miatt, karácsonyi vásárt nem rendezhettünk, de reménykedünk benne, hogy a mai napon sikerült fokoznunk – ha egy kis időre is ugyan – az ünnepvárás hangulatát itt a Breg szívében.