Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ünnepek, pihenőnapok és hosszú hétvégék: így dolgozunk 2022-ben


2022-ben is lesz minden a naptárban, ami rendszerint lenni szokott: például keddi ünnep miatt négynapos hosszú hétvége, szombati áthelyezett munkanap és persze mindenki “kedvence”, a hétvégére eső ünnepnap. Nézzük a 2022-es naptárt!

A 2022-es év rögtön egy szombati Újévvel indul, tehát ünnep miatt nem lesz rövidebb az első munkahét. Utána viszont március 15. keddre esik, ezért egy hétfővel megspékelt négynapos hétvégét kapunk a tavasz elején. A pihenőnapként kiadott hétfőt aztán másfél hét múlva, 26-án szombaton dolgozhatjuk le.

Április közepén újra négynapos hosszú hétvégénk lesz, ehhez persze nincs szükség semmilyen átrendezésre, hiszen Nagypéntek és Húsvéthétfő helye fix a naptárban. A másik tavaszi ünnepnap, május 1. viszont vasárnapra esik. Ahogyan augusztus 20. sem munkanapra (szombat), így nyáron csak a Pünkösdhétfő (június 6.) rövidíti a munkahetet.

Az ősz sem indul jobban, először október 15. szombat lesz áthelyezett munkanap, majd 23-a esik vasárnapra. Ebből ki is található, hogy az áthelyezés nem az 56-os forradalom ünnepét kerekíti fel négynapos ünnepre, hanem a Mindenszenteket: ugyanis november 1. keddre esik, így előtte a hétfő lesz a pihenőnap.

Végül karácsonykor a szombatra eső 24-ét értelemszerűen nem kell máskor ledolgozni (már régóta “hagyomány”, hogy ezt a napot egy dolgos szombat rovására a kormány kiadja szabadnapnapnak, ha amúgy munkanapra esik), így a hétfői december 26. alakítja ki a háromnapos hosszú hétvégét.

2022-ben tehát összesen hat munkanapra eső ünnepnap lesz, és a két pihenőnap hoz négynapos hosszú hétvégét (március 15., november 1.) a két háromnapos (Húsvét, Karácsony) mellé. A négynapos szünetek “ára” természetesen két munkás szombat lesz.

Mivel inkább a 2022-es év végi szabadságok, pihenők között tervezünk vele, megjegyezzük, hogy 2023-ban Újév napja vasárnapra esik majd.

/www.portfolio.hu/