Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Uniós jelentés: A magyarok többsége támogatja az oroszellenes szankciókat


Az uniós polgárok 74 százaléka helyesli, hogy az Európai Unió Ukrajna mellé állt az orosz inváziót követően, a magyarok viszont ennél kisebb arányban, 59 százalékban támogatják azt – derült ki az Európai Parlament által közzétett Eurobarométer-felmérésből.

Címlapkép forrása: Getty Images

Az október 12. és november 7. között végzett felmérés szerint az uniós polgárok 74 százaléka helyeselte, hogy az Európai Unió Ukrajna mellé állt az orosz inváziót követően – közölte az EP. Mindegyik tagországban többségben voltak a támogatók:

  • legnagyobb arányban Svédországban (97 százalék),
  • Finnországban (95 százalék),
  • Hollandiában (93 százalék),
  • Portugáliában (92 százalék) és Dániában (92 százalék) értettek egyet az unió szerepvállalásával.
  • Magyarországon a megkérdezettek 59 százaléka támogatja, hogy az EU kiáll Ukrajna mellett.

„A háború tíz hónapja után változatlanul jelentős – 73 százalékos – támogatottságot élveznek a konkrét uniós lépések, így az orosz kormánnyal szembeni szankciók, valamint az Ukrajnának nyújtott pénzügyi, katonai és humanitárius segítségnyújtás is” – jelenti az EP az Euronews szerint.

Az uniós jelentés azt is állítja, hogy a „hónapok óta tartó szankcióellenes kormányzati propaganda mellett a magyarok 56 százaléka támogatja az Oroszországgal szemben meghozott uniós intézkedéseket”.

A felmérésből az is egyértelműen kiderül, hogy az európai polgárok Ukrajna támogatásán kívül az európai alapértékek iránt is elkötelezettek

– vélekedett az Európai Parlament.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Parlamentnek mely értékek védelmére kellene elsősorban összpontosítania, a leggyakrabban a demokráciát (36 százalék – Magyarországon 41 százalékkal szintén ez a leggyakoribb válasz), az emberi jogokat (29 százalék), valamint a szólás- és gondolatszabadságot (28 százalék) említették a válaszadók. Ezeknek az alapértékeknek a védelmét az Európai Unió határain kívül is fontosnak tartják.

„Nap mint nap ugyanezekért küzdenek az ukránok is, amióta Oroszország minden provokáció és indok nélkül katonai inváziót indított országuk ellen” – véleményezte az EP az Eurobarometer felmérését.

Ukrajna mindent megtesz, hogy az Európai Unió tagságát megszerezze. Nemrég a nemzeti kisebbségek jogait bővítette ebből a célból.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük