Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ukrán nagykövet: Nem akarjuk, hogy az ukrán-magyar határ magyar-orosz határrá változzon


„Nem kérünk katonákat, nem kérjük, hogy harcoljanak helyettünk, ám kérjük, hogy bocsássák a rendelkezésünkre mindazt, ami segít győznünk és ezzel megakadályozni azt, hogy a Kreml beváltsa fenyegetéseit és tovább menjen immár a NATO-tagországai ellen” – jelentette ki a Józsefváros Újságnak adott interjúban Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete.

„Higgyék el, hogy önöknél sokkal inkább érdekeltek vagyunk abban, hogy a mi háborúnk ne váljon az önök háborújává is, mert ez azt jelentené, hogy Oroszország elpusztította Ukrajnát. Sem de jure, sem de facto nem szeretnék elveszíteni függetlenségünket” – mondta Nepop, aki függetlenségét vesztett országként példának Fehéroroszországot hozta fel: „soha korábban nem tapasztaltunk ellenségességet a belaruszok részéről és a barátainknak tekintettük őket. Most azonban a háború kezdete óta az oroszok felhasználják Belarusz területét, hogy onnan indítsanak támadást ellenünk. Nem szeretnénk moszkvai gyarmat lenni, nem akarjuk, hogy az ukrán-magyar határ magyar-orosz határrá változzon. Nem akarjuk, hogy a mi területünkről fenyegessék önöket, ha az orosz ellenőrzés alá kerülne”.

Nepop az interjúban finoman odaszúrt a magyar kormánynak is, amely folyamatosan azt kommunikálja, hogy azért nem szabad fegyvert szállítani Ukrajnának, illetve azért nem lehet az orosz energiahordozókat szankcionálni, mert akkor a háború árát a magyarok fizetnék meg. A nagykövet szerint azonban azt a kérdést kell feltenni, hogy érdemes-e fizetni a biztonságért.

„Azt kérdezem, az a jó, ha most fegyvereket adunk az ukrán katonáknak, hogy meg tudják állítani az orosz hadsereget, szigorú szankciókat vezetünk be Oroszország ellen, hogy ne legyen pénze ennek a háborúnak a finanszírozására, vagy pedig az, hogy nem teszünk semmit, csak várunk és reménykedünk, hogy az ukránok megállítják az oroszokat, s azok nem érik el a magyar határt? Meggyőződésem, hogy a magyarok abszolút többsége amellett döntene, hogy kész áldozni saját biztonságáért és a demokrácia megvédelmezéséért” – jelentette ki Nepop.