Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ukrán külügy: Ha Oroszország eléri célját Ukrajnában, szomszédaink lesznek a következők


Az ukrán külügyminisztérium arra kéri Magyarországot, hogy segítsen ellenállni Oroszország agressziójának – derül ki az ukrán külügyminisztériumi szóvivő, Unian ukrán hírügynökséghez eljuttatott közleményéből, melyben Oleg Nyikolenko azt a magyar álláspontot kommentálta, hogy Magyarország nem támogat olyan szankciókat Moszkvával szemben, amik veszélyt jelenthetnek Magyarország energiaellátására és biztonságára.

Címlapkép: Alexei Nikolsky\TASS via Getty Images

Nyikolenko szerint azonban – írja az Index – „a magyarországi béke és biztonság nem garantálható Ukrajna békéje és biztonsága nélkül”. „Szijjártó Péter külügyminiszter hangsúlyozza, hogy el kell kerülni a háború továbbterjedését, valamint a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfliktust. A »ne provokáld Oroszországot« gyakori érv amellett, hogy nagyobb teret adjunk az orosz agressziónak” – vélekedett Nyikolenko, és hozzátette: „természetesen senkinek nem kívánják azt a gyászt, amellyel az ukránok szembesültek az orosz háború alatt, ugyanakkor tévedés azt hinni, hogy Magyarország, mint bármely más európai ország, légüres térben létezik”.

„Hazánk mára gyakorlatilag a NATO keleti határának védelme. Ha Oroszországnak sikerül elérnie célját Ukrajnában, szomszédaink lesznek a következők. Erről most nyíltan beszélnek az orosz nagykövetek külföldön”

– figyelmeztetett.

„Hiába reménykedünk abban, hogy az agresszor megnyugtatására tett kísérletek sikerrel járnak. Ezt bizonyítja a történelem, így maga Magyarország is” – fogalmazott a szóvivő, aki szerint ezért biztosítaniuk kell partnereiket, hogy „Ukrajna túléli és legyőzi Oroszország gonoszságát”. „Ehhez meg kell erősíteni az európai egységet. Egységet, amely szigorúbb szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, hogy megállítsa katonai gépezetét” – vélekedett Oleg Nyikolenko.