Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ukrajna újabb kéréssel állt elő: a tankok után most nyugati vadászrepülőgépek akar


Ukrajna szövetségeseinek védelmi miniszterei a jövő hónapban újabb csúcstalálkozót tartanak a délnyugat-németországi Ramsteinben, az amerikai katonai támaszponton, ahol várhatóan a repülés és a légi támogatás lesz a fő téma. Már folynak a viták Ukrajna nyugati szövetségesei között arról, hogy a harckocsik után vadászgépekkel is el kellene-e látni az Oroszország által megtámadott országot – írja a Politico nyugati katonai tisztviselőktől és diplomatáktól származó információkra hivatkozva – írja a hvg.hu.

Nyitóképünk illusztráció

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hogy több hónapos huzavona után a német kormány szerdán jelentette be, hogy 14 Leopard 2 típusú harckocsit fog szállítani Ukrajnának. Ugyanezen a napon jelentették be az amerikaiak is, hogy két századra való, azaz összesen 31 darab Abrams harckocsit szállítanak le Kijevnek a közeljövőben.

Ukrajna, ha biztosította a korszerű harckocsik szállítását, akkor nyugati negyedik generációs vadászrepülőgépek, például az amerikai F-16-osok megszerzését fogja szorgalmazni, erről beszélt már az ukrán védelmi miniszter egyik tanácsadója, Jurij Sak is a Reuters szerint.

Politico forrásai szerint Washington szerint a vadászgépekről egyelőre nem lehet tárgyalni, de ez az álláspont épp úgy változhat, ahogy változott a korábban tabubank számító harckocsik esetében. Volt olyan európai tisztviselő, aki úgy fogalmazott: „lehet, hogy két-három hét múlva már erről fogunk tárgyalni”. Az ukrán légierőnek elöregedett, szovjet időkből származó vadászrepülőgépek-flottája van. Ezek a repülők még azelőtt kerültek le a futószalagról, mielőtt Kijev kikiáltotta a függetlenségét. A nyugati vadászgépeket elfogófeladatokra és orosz állások támadására használnák.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük