Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ukrajna beperli Magyarországot, mert a kormány védi a magyar gazdák érdekeit


Ukrajna beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, mert saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatali tilalmát, sőt Magyarország ki is bővítette azt – írja a HVG a Politico hírlevele nyomán.

Politico hírlevelében Tarasz Kacska, ukrán gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes nyilatkozott. Elmondta, hogy a pert a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO-nál) kezdeményezik a magyarok, a lengyelek és a szlovákok ellen, mert „az egész világnak látnia kell, hogyan viselkednek az EU tagállamai a kereskedelmi partnereikkel és a saját szervezetükkel szemben”.

A három ország nyílt szembenállása Brüsszellel nem csupán az Európai Unió belső ügye, hanem felveti azt is, vajon a nemzetközi kereskedelmi partnerek bízhatnak-e abban, hogy Brüsszel az egész EU nevében köt megállapodásokat – mondja az interjúban az ukrán politikus.

Kacska úgy vélte, Magyarország döntése pusztán politikai nyilatkozat, a lengyel behozatali tilalom azonban súlyos következményekkel járhat az ukrán exportra. Ezért Kijev azt is kilátásba helyezte, hogy ha Varsó nem vonja vissza a döntését, akkor cserébe ők is megtiltják a lengyel gyümölcsök és zöldségek behozatalát Ukrajnába.

Nagy István agrárminiszter, pénteken – miután lejárt az EU-s öt országra kiterjedő ukrán gabonára vonatkozó behozatali korlátozó intézkedés hatálya – bejelentette, hogy Magyarország nemzeti hatáskörben hosszabbítja és terjeszti ki az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. Szlovákia meghosszabbította az EU korábbi tilalmát négy gabonafajtára, Lengyelország pedig a hétvégén további tilalmat vezetett be az ukrán lisztre és takarmányokra.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük