Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újra terjed itthon ez a veszélyes betegség, akár halált is okozhat – Közleményt adott ki Müller Cecíliáék hivatala


Három embernél is valószínűsítik, hogy szamárköhögéssel kerültek kórházba. Mindnyájan rohamokban köhögtek, egyiküknél tüdőgyulladás is kialakult a fertőzés következtében.

Képünk illusztráció

Noha régóta létezik a szamárköhögés ellen védőoltás, olykor jelentkeznek ilyen bakteriális fertőzések Magyarországon. Az elmúlt hetekben három alkalommal is erre utaltak a tünetek a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint. Egy 15 éves Bács-Kiskun vármegyei nőt köhögési rohamok miatt vittek kórházba. Egy nemrég Cipruson járt, 48 éves beteg tünetei köhécseléssel kezdődtek, ám később légzési nehézségek, köhögési rohamok és fulladás jelentkezett nála. Végül tüdőgyulladással került kórházba. A harmadik esetben egy 15 éves budapesti férfi rohamokban jelentkező köhögése miatt került kórházba.

A laborvizsgálatok alapján mindhárom esetben pertussisfertőzést, vagyis szamárköhögést valószínűsítettek. A környező országokból, például Csehországból egy ideje már érkeztek hírek fertőzésekről.

Az elhúzódó köhögési rohamok a fertőzés jelei lehetnek

Ahogy azt korábban megírtuk, amegbetegedés ellen a magyar gyermekeket immunizálják, csecsemőként, egyévesen és hatévesen, majd hatodik osztályban is kapnak oltást. „Elhúzódó, több mint két hete tartó köhögési rohamok, ezek következtében kialakuló hányás és szamárhangszerű légvétel esetén fel kell merülnie a gyanúnak, hogy szamárköhögésben szenved a beteg” – mondta a betegségről dr. Pék Tamás, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának infektológusa.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük