Közzétette - Kategória - Megyei- és térségi programajánló, Nyíregyháza, Nyírség hírei, Regionális hírek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hírei

Újra megyénkben énekel Bangó Margit, a magyar nóták és a cigány dalok királynője

A Budapest Bár klezmer kalandja 2014. májusában a győri Öt Templom Fesztiválon kezdődött és egészen különleges fordulatot vett a 2014-es Zsidó Nyári Fesztiválon, a Dohány utcai Zsinagógában. Itt kezdődött ugyanis a Budapest Bár együttműködése a csodálatos Bangó Margittal. A sikeren és a nagyszerű zenei kalandon felbuzdulva a zenekar 2015. májusában megjelent a Budapest Bár klezmer albuma, amelyen a Budapest Bár zenekar mellett Bangó Margit is szerepel.
Bangó Margit a Magyar nóták és a cigány dalok királynője, de csodálatos átérzéssel adja elő a zsidó dallamokat is. A Kossuth-díjas művésznő zenei pályájának egyik legfontosabb tényezője a hitelesség. Ez a kulcsa annak a csodás érzésnek, ami elfogja az embert, ha dalait hallgatja. Nem számít a közeg, lehet az egy kicsi étterem vagy a világ legnagyobb koncerthelyszíne, előadása magával ragadja a nézőt, soha nem felejthető élményt nyújt. „Fontos küldetésemnek érzem, hogy a mai fiatal generáció és remélem még jó néhány elkövetkezendő generáció ismerje és szeresse ezeket a dalokat”.
A zenekarvezető Farkas Róbert számára nem volt újdonság a klezmer műfaja, hiszen régebben rendszeresen vendégszerepelt a Pannónia Klezmer Bandben. A program érdekessége, hogy a hallgatók felfedezhetik – a klezmer zene lüktetése, zeneisége és lelkülete egyáltalán nem áll távol egy cigányzenekartól. Nagy élvezettel készültek a muzsikusok erre az estre, hiszen nagyszerűek, és a közönség számára is élvezhetőek a dallamok. A műsorba több ismert klezmer és más zsidó dalt válogattak, de a kották és felvételek között keresgélve felfedeztek újabb nagyszerű dallamokat is.
Az Öt Templom Fesztivál szervezői a következőket írták a produkcióról a bemutató után:
“Olyan varázslat, mint ami a Budapest Bár nálunk debütáló klezmer műsora alatt életre szóló élménnyel töltötte fel a szíveket, cask nagyon kivételes alkalmakkor lehetséges. Kell hozzá öt fantasztikus tehetségű, szorgalmú és tudású zenész, akik saját kezük alá szelídítették a klezmer rakoncátlan dallamait, és virtuóz játékukkal örömteli táncra hívták a lelkeket azon a májusi estén. Kivételes és felejthetetlen élmény volt.”
Az esten fellépnek a Budapest Bár zenekar: Farkas Róbert – hegedű, brácsa, Farkas Mihály – cimbalom, Farkas Richárd – nagybőgő, Ökrös Károly – harmonika, Kisvári Bence – dob, ütőhangszerek
Vendég: Bangó Margit Kossuth díjas művésznő és Mező Misi
Helyre szóló regisztrációs díj:

https://moriczszinhaz.jegy.hu/program/rozsakert-szabadteri-koncert-budapest-bar-118761/682392