Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újra megszólalt Müller Cecília, rendkívüli felhívást tett közzé


Müller Cecília országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint évente ötezer magyar ember hal meg vastagbéldaganat következtében, pedig ez a betegség hatékonyan megelőzhető szűrésekkel.

MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecília a TV2 Mokka című műsorában arról beszélt, hogy Magyarországon és egész Európában a vastagbélrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat. Hozzátette: nem kellene, hogy így legyen, mert elmondása szerint nagyon jól szűrhető betegségről van szó.

Az országos tiszti főorvos a beszélgetésben jelezte, hogy

ÉVENTE TÍZEZER ÚJ MEGBETEGEDÉST REGISZTRÁLNAK MAGYARORSZÁGON, ÉS ÖTEZER EMBER HAL MEG.

Müller Cecília szerint minimálisra lehetne szorítani ezt a számot, ha szűréssel időben felfedeznék a betegséget.

Elmondta, hogy 2018-ban vezették be a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) a szervezett népegészségügyi szűrések között a vastagbélrákszűrést. Ennek keretében az 50–70 éves korosztály tagjai meghívást kapnak az NNK-tól érkező levélben, hogy igénybe vehetik a szűrővizsgálatot.

Bátorítok mindenkit arra, hogy vegyen részt a vizsgálaton, ami kétlépcsős

– tájékoztatott Müller Cecília.

Az első a székletminta vizsgálata, amire névre szóló meghívót küld az NNK, a szükséges mintavételt mindenki elvégezheti otthon. Az ehhez szükséges eszköz postai úton vagy a háziorvosán keresztül jut el a páciensekhez.

AZ ORSZÁGOS TISZTI FŐORVOS FELHÍVTA A FIGYELMET ARRA, HOGY A 1812-ES INGYENES TELEFONSZÁMON BÁRKI IGÉNYELHET ILYEN ESZKÖZT.

Ha a vizsgálat eredménye negatív, akkor elég két év múlva megismételni. Müller Cecília a műsorban jelezte: ha az első teszt nem negatív – vagyis humán eredetű vért találnak a mintában –, akkor sem biztos, hogy daganatos betegség okozza, ezért szükséges a második vizsgálat, a vastagbéltükrözés, amelynek kellemetlen folyamata kérés esetén bódítással csökkenthető.

Müller Cecília megjegyezte: terápiás beavatkozás is lehet a tükrözés, mert közben eltávolíthatók az esetlegesen talált olyan elváltozások, amelyek az évek folyamán rosszindulatú daganattá is válhatnának.

A vastagbéldaganat civilizációs betegség, ami a rostban szegény táplálkozásra és az inaktív életformára vezethető vissza

– magyarázta az országos tiszti főorvos.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük