Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újra lesz Budapest Pride, üzentek is a magyaroknak: „A Karmelitából, a Holdról, és még a Szíriuszról is látszani fogunk”


A Budapest Pride Felvonulás nem egy sugárútról szól, nem hamis idolokról és fals romantikáról. Hanem az emberekről, a jogainkról, a jövőnkről, a kiállásról, a láthatóságról és az összefogásról – írták a Budapest Pride szervezői kedden az esemény Facebook-oldalán arra reagálva, hogy a Mi Hazánk lefoglalta az Andrássy utat a felvonulás időpontjára.

Fotó: Magyar Nemzet

A bejegyzésben azt is egyértelművé tették, hogy megtartják a Pridet-ot, ami szerintük nagyobb lesz mint az előző volt, több programmal jelentkeznek, mint eddig bármikor, és több tízezer ember fog megmozdulni és kiállni az LMBTQ jogokért.

„Hangosabbak leszünk, erősebbek, a Karmelitából, a Holdról, és még a Szíriuszról is látszani fogunk” – írták.

A Mi Hazánk akciójára utalva azt is hozzátették, hogy bizonyos személyek, szélsőjobboldali csoportosulások a gyülekezési joggal visszaélve évek óta kísérleteznek azzal, hogy keresztbe tegyenek az LMBTQ jogok érvényesülésének. „Egyes városrészeket fetisizálva büszkélkednek azzal, hogy megvédtek valamit, kiszorították onnan a tüntetésünket. Ahogy a legtöbb tevékenységük, ez is egy illúzió üldözése” – írták. Az idei felvonulást július 23-ra hirdették meg a szervezők. Bár a helyszínt és az útvonalat nem lehett ismerni, a Mi Hazánk az első lehetséges időpontban, április 23-án 0 óra 0 perckor lefoglalta az Andrássy utat és más „szimbolikus közterületet”. A Pride-ot így itt már nem lehet megtartani.