Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újra jelentősen drágul a kenyér és a péksütemény


Továbbra is visszatartják a búzát a gazdák, emiatt pedig tovább emelkedik a gabona és a liszt ára is. A pékszövetség elnöke megerősítette, hogy szerdától árat emelnek a malmok, ezért a kenyér és péksütemény jelentősen drágul majd. A gazdák azt mondják, hogy a megnövekedett energiaárak miatt szeretnék emelt áron eladni a készleteiket. Az ATV Híradójának riportja.

A gabonafeldolgozók állítják: semmit nem változott a helyzet a piacon, a gazdák továbbra is visszatartják a készleteiket.

Ha ezek az árak megmaradnak, akkor január hónaptól mintegy száz forintos búzaár mellett minimum 30 forintos költség rakódik rá a malomiparnak” – fejtette ki az ATV Híradójának Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona Zrt. elnöke.


A liszt nagykereskedelmi ára januárra 130 forintra emelkedhet, ami a boltokban könnyen eredményezhet 200 forintos vagy annál is magasabb kiskereskedelmi árat. A gazdák azt mondják, hogy a magasabb búzaárból az emelkedő költségeiket szeretnék visszakapni.

“Robbanást a gázár jelentette. Háromszorosára ment fel a gáz ára pár hónap alatt. Ezt követte az elektromos áramnak a drágulása is. Az üzemanyagok is drágultak, a munkabér is többe kerül, a közterhek is többe kerülnek” – összegezte a problémát Forgács Barna, Agrárgazdaság Kft.ügyvezető igazgatója.

Egy debreceni pékségnek a vezetője az ATV Híradójának azt mondta, kénytelenek követni áraikkal a költségek drasztikus növekedését. Szerinte sokan lesznek, akik nem tudnak megbirkózni ezekkel a költségekkel.

“Benne van a pakliban, hogy egy nem stabil lábakon álló kisebb üzem, ami nem tudja kitermelni, mondjuk nem tud akkora nyereséget termelni, az most majd semmilyen nyereséget nem tud termelni” – vélekedett az ügyvezető.

Egy nagyatádi pékségnek a tulajdonosa is úgy gondolja, egyre nehezebb talpon maradni: “Nem szívesen emelem az árat, de ha muszáj, akkor muszáj. A liszt például, egy hónap alatt kétszer felment az ára” – nyilatkozta.

A pékszövetség elnöke azt mondja, hogy a pékek nem tudják saját erőből kigazdálkodni a rohamos áremelkedést: “A sütőipar amolyan kényszerpályán van, ahogy nőnek az alapanyag árak, úgy nőnek az önköltségi árak, és úgy kénytelen a vevőkre áthárítani a sütőipar a megnövekedett önköltségi árakat”

 – foglalta össze az ATV Híradójának Septe József, elnök.

Azt, hogy milyen mértékben emelkednek a pékségekben az árak nem lehet általánosan meghatározni. A szövetség elnöke szerint a vállalkozók a saját zsebük függvényében fognak emelni.

atv.hu