Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újra drágább lesz a reggelink! Több éves csúcsra emelkedett a vaj ára


A növényi olajok, a cukor és a tejtermékek árindexének emelkedése ellensúlyozta a gabonafélék árindexének csökkenését, miközben a húsindex gyakorlatilag nem változott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára felkerült adatok szerint – írja az MTI.

Kép beszerzése: Pixabay | Engedély adatai
Forrás: Image by congerdesign

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe három hónap emelkedés után 120,6 ponton stagnált júniusban. A mutató 2,1 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól és 24,8 százalékkal a 2022 márciusában beállított 160,3 pontos csúcstól.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A FAO gabonaárindex átlagosan 115,2 pont lett júniusban, ami 3,5 ponttal (3,0 százalékkal) alacsonyabb a májusinál és 11,4 ponttal (9,0 százalékkal) a tavaly júniusi értékéhez képest. Júniusban csökkent egyebek között a búza, a kukorica és a rizs ára.

növényi olajárindex átlagosan 131,8 pont volt júniusban, 4,0 ponttal (3,1 százalékkal) magasabb májushoz képest, és 2023 márciusa óta a legmagasabb. A növekedést a pálma-, szója- és napraforgóolaj árának emelkedése okozta, miközben a repceolaj ára gyakorlatilag nem változott.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük