Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újfajta légvédelmi rendszerek beszerzését fontolgatja Magyarország


Magyarország 35 milliméteres Oerlikon Skyranger légvédelmi rendszerek beszerzéséről tárgyal a német Rheinmetall AG-vel – derül ki a cég negyedéves eredményeit ismertető konferenciahívás internetre feltöltött átiratából. A vállalat elnök-vezérigazgatója arról is beszél, hogy Magyarország fontos eleme a Rheinmetall portfóliójának, olyannyira, hogy a következő generációs harcjárműveikbe bekerülő digitális eszközök fejlesztése 100%-ban hazánkban fog megvalósulni. A cégvezető kitért arra is, hogy a Rheinmetall jelentős értékű megrendelésekre számít Csehországtól, Szlovákiától, Ausztráliától és Olaszországtól, ennek pedig Magyarország is haszonélvezője lehet.

Felkerült az internetre egy beszélgetés átirata, melyet a Rheinmetall AG elnök-vezérigazgatója, Armin Papperger folytat a német védelmi vállalat részvényeseivel. A beszélgetés elsősorban a vállalat 2020 negyedik negyedéves és éves eredményeiről szól, de több érdekes részlet is kiderül belőle, amely kifejezetten Magyarországot érinti. Az átirat Magyarországon először a HTKA fórumra került fel.

Új légvédelmi rendszereket vásárolhat Magyarország

A beszélgetésben Papperger elmondja, hogy Magyarország 35 milliméteres légvédelmi rendszerek beszerzéséről tárgyal a Rheinmetall-lal és arról is beszél, hogy ezeket hazánk döntéshozói a szintén beszerzésre és gyártásra kerülő Lynx gyalogsági harcjárművekre szerelnék. Magyarország a rendszer üzemeltetéséhez szükséges radarrendszereket is a Rheinmetall-tól vásárolná meg.

Papperger nem nevezi meg konkrétan, mely rendszerről van szó, valószínűleg az Oerlikon Skyranger mobil légvédelmi rendszer Lynx-re adaptált változatáról beszélt. A fegyverrendszer alapját egy 35 milliméteres gépágyú képezi, elsősorban konvojok és más stratégiai fontosságú célpontok védelmére való, kiválóan alkalmas ellenséges drónok megsemmisítésére is.

A Hegyi-Karabah konfliktus kapcsán nemzetközileg előtérbe került a drónvédelem fontossága, hiszen Azerbajdzsán török és izraeli drónok segítségével hatalmas pusztítást tudott okozni az örmény haderő állományában. Erre Papperger is kitér a beszélgetésben: szerinte a Skyrangerek tökéletesen alkalmasak arra, hogy megelőzzenek egy ilyen szituációt.

Magyarország jellemzően nem kommentálja a fegyverbeszerzési tárgyalásokat, csak ha létrejött a megállapodás a két fél közt. Ezek szerint szerződés még nincs a Skyrangerek beszerzéséről, minden esetre erős esélyes volt mindig is ez a megoldás, mint a következő beszerzésre kerülő mobil légvédelmi rendszer. Erről korábban mi is írtunk:

/www.portfolio.hu/