Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újfajta koronavírustesztet fejlesztettek ki Magyarországon, órákat lehet vele spórolni


Fotó: MTI

A Semmelweis Egyetem rektorhelyettese szerint az új tesztek megbízhatóak, az ugyanakkor a gyártótól függ, mikor állhat belőlük nagyobb mennyiség rendelkezésre.

Sokkal gyorsabban és egyszerűbben hozhat eredményt az az új PCR-teszt, amelyet Magyarországon fejlesztettek ki – mondta Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A rektorhelyettes elmondta, a PCR-tesztek a vírus örökítőanyagát (RNS) használják, hogy kimutassák a kórokozót; ehhez egy kétlépcsős eljárásra volt szükség: először kivonták az RNS-t, majd sokszorozták azt. A gyors PCR-teszt esetében egylépcsőssé válik az eljárás, és nincs szükség az RNS kivonására, amivel legalább hat órát spórolnak – tette hozzá. A teljes folyamat így körülbelül két órát vesz igénybe, és kevesebb szakemberre van szükség hozzá – hívta fel a figyelmet Szabó Attila, aki elmondta azt is, az új tesztek megbízhatóak, és a gyártótól függ, hogy mikor állhat belőlük nagyobb mennyiség rendelkezésre.

Érdemes ugyanakkor hozzátenni azt is, hogy gyors PCR-tesztektől még nem lesz könnyebb a járványt kezelni. A több teszthez ugyanis elsősorban több mintavételező szakember kell, belőlük azonban eddig sem volt elég.

A járvány második hullámával világszerte piacra kerültek új és okosabb koronavírustesztek: van már például olyan, amelyik húsz perc alatt ad eredményt, de olyan is, amelyik ennél is gyorsabb, azt ráadásul 1500 forintért kínálják. Egy magyarországi diagnosztikai cég olyan teszten dolgozik, amely a koronavírust és az influenzát is kimutatja.

szerző:
MTI / hvg.hu