Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újból berobbanhat a koronavírus-járvány Magyarországon


Duda Ernő virológus szerint az omikron-variánssal szemben gyakorlatilag hatástalannak számít a két oltás, ezért mindenkinek azt ajánlja, vegye fel az elérhető legtöbb vakcinát.

MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kínában hiába jó az átoltottság, majdnem mindenki csak két dózissal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a kínai lakosság gyakorlatilag védtelen az omikron ellen – nyilatkozta a szakértő a Népszavának.

Kínával szemben Európa nagy részében, így Magyarországon is, az a helyzet, hogy a lakosság jelentős része felvette a harmadik vagy esetleg a negyedik oltását is, ami azt jelenti, hogy ezek az emberek, ha meg is fertőződnek, enyhébb lefolyású a betegségük – fogalmazott a szakértő. A szervezet védekező rendszere az ember 30-40 éves koráig működik nagyon jól, ennek pedig az a magyarázata, hogy az emberiségnek az elmúlt 2-300 ezer évében az átlagos életkora 30-40 év között volt.

Ennek tudható be az, hogy az idősebbek sokkal érzékenyebbek erre a vírusra. Például Afrikában népesség arányosan feltűnően kevesen haltak meg covid-fertőzésben – magyarázta Duda Ernő.

A kontinensen ugyanis húsz olyan ország van, ahol az átlagéletkor 20 év alatt van. Ezekben az országokban szinte nincs covid-halandóság, mert az ottani fiatal lakosság náthaként éli meg ezt a koronavírust.

Arra a kérdésre, hogy a kínai helyzethez hasonlóan nálunk is megnőhet-e jelentősen a fertőzöttek száma, Duda Ernő azt válaszolta: könnyen lehet, miután több európai országban is emelkedik a betegek száma. Az viszont, hogy Magyarországon kivételesen száraz tavasz volt az idén, segíthet abban, hogy kevesebb legyen a vírusfertőzés.