Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Újabb vírust hurcoltak be Európába – Itt a szuperkankó és fertőz


Megjelent a szuperkankó Európában: az új gonorrhea-törzs már ellenáll az antibiotikumoknak.

Figyelmeztetést adtak ki az osztrák egészségügyi hatóságok, miután egy ötvenes évei elején járó férfinál a szuperkankó antibiotikum-rezisztens, új gonorrhea-törzsét azonosították – írja a Daily Mail.

A szuperkankó védekezés nélküli hüvelyi, orális és anális szex közben terjed, illetve közös használatú szexuális játékszerek által. A férfiak 10, a nők 50 százaléka tünetmentes marad a fertőzés során, de sokan tapasztalnak zöld vagy sárga folyást, vagy fájdalmas vizelést. Ha nem kezelik időben, a nőknél kismedencei gyulladásos betegséghez, és mindkét nemnél meddőséghez vezethet.

A most felfedezett, ellenálló baktériumtörzset egy ötvenes éveiben járó férfinél azonosították. A férfi 2022 áprilisában kezdett el tüneteket tapasztalni, miután védekezés nélkül szexelt egy kambodzsai prostituálttal.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a férfi a gonorrhea egy olyan törzsével fertőződött, amely szorosan kapcsolódik a „WHO Q” néven ismert törzshöz. Ezt a törzset kis számban jelentették már az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, és eredetét Délkelet-Ázsiához kötik, de ez idáig nem dokumentálták.

A szuperkankót az Egészségügyi Világszervezet ma már kiemelt fontosságú kórokozónak tekinti, amely új antibiotikumok kifejlesztését igényli. Bár a férfi esetében az orvosok végül az amoxicillin-clavulánsavval történő kezeléssel sikeresen leküzdötték a baktériumtörzset, a tudósok kiemelték, hogy új antibiotikumok nélkül a gonorrhea-megbetegedések hamarosan kezelhetetlenné válhatnak – írja a házipatika.