Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb veszélyes fertőzés terjed Magyarországon: zárlat alá vontak több hazai települést


Méheket fertőző betegség miatt rendeltek el zárlatot több, Szolnok környéki településen. A mézkészítés is tilos jelenleg. Három magyar településen is felütötte a fejét a méhészetek legfenyegetőbb betegsége, a nyúlós költésrothadás. Méhegészségügyi zárlat alá került a nyúlós költésrothadás miatt  Rákóczifalva, Mihályilapos és Szolnok-Malomszög – írta meg az Agroinform.hu

A fertőzés miatt zárlatot rendeltek el

A méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet alapján a méhbetegség megállapítását követően –a helyi zárlat alá vont fertőzött méhészet körül legalább öt km-es sugarú kör által határolt területre – a járási hivatal községi zárlatot rendelt el.

Az érintett területen lévő méhcsaládok vándoroltatása a zárlat ideje alatt nem megengedett, más helyről méhekkel odavándorolni szintén tilos. Emellett a méhek termékeit, a betegséget terjesztő tárgyakat és anyagokat sem szabad kivinni a területről.

Baktérium a fertőzés oka

A nyúlós költésrothadást a Paenibacillus larvae nevű baktérium okozza. Ez a fertőző betegség a kifejlett méheket ugyan nem érinti, de a fiasításukat igen. A betegség rájuk nézve igencsak veszélyes.

A legfeljebb háromnapos lárvák a táplálékukba kerülő spórák elfogyasztásakor fertőződnek meg a betegséggel. A fertőzésre a legfiatalabb, kevesebb mint 24 órás lárvák a legérzékenyebbek. A spórák az álca emésztőcsövében csíráznak ki, növekedni kezdenek, és elszívják az álcák testéből a tápanyagokat. A három napnál idősebb lárvákban a spórák már nem képesek kicsírázni.

A fertőzött lárvák általában azután pusztulnak el, hogy a sejteket lefedik. Az őket megfertőző baktérium vegetatív formája velük együtt elpusztul ugyan, de csak miután több millió spórát szétszórt, ezzel fertőzve további lárvákat – és akár további területeket. Éppen ezért a nyúlós kötésrothadás észlelését azonnal kötelesek a méhészek jelenteni, a terjedését pedig zárlat kihirdetésével akadályozzák meg. 

A z egyetlen védekezési lehetőség az, ha a méhészetet teljesen kiirtjáks a már leölt méhek mellett elégetik a méhészeti felszereléseket is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük