Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb üzemanyag-ellátást érintő könnyítésről döntött a kormány


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által megjelent rendelete a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-felszerelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló NFM-rendelet módosításáról.

MOHOS MÁRTON / 24.HU

Módosították a meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló rendeletet, hogy eljárási és túlsúlydíj fizetése nélkül szállíthassanak a rendeletben meghatározottnál nagyobb tömeget az üzemanyagot szállító járművek.

Ennek értelmében:

  • nem kell eljárási díjat, túlsúlydíjat fizetni a korábbi rendeletben foglalt értékek 2 tonnánál nem nagyobb túllépése miatt az üzemanyagot szállító járművek esetén, ha a jármű erre a célra kialakított felépítménnyel rendelkezik,
  • valamint az NFM-rendeletben meghatározott érték 10 százalékát meg nem haladó mértékű túllépése esetén, üzemanyag szállítására alkalmas speciális felépítménnyel rendelkező kéttengelyes gépjármű háromtengelyes félpótkocsis közlekedésekor.

A rendelet módosítására felfigyelő Portfolio cikkében azt írja: minderre valószínűleg azért kerülhet sor, hogy az egész ország területén biztosítani lehessen az üzemanyagok ellátásbiztonságát, a szállító cégeknek pedig ne kelljen extra díjat fizetniük a megnövekedett üzemanyag-szállítás miatt.

Kiderültek a részletek a literenként 20 forintos támogatás igényléséről

A kormány még március 3-án döntött arról, hogy a kis benzinkutak literenként 20 forintos támogatást kaphatnak az árstoppal érintett 95-ös benzin és a gázolaj értékesítése után.

Az erről szóló kormányrendelet két nappal később, március 5-én lett közzétéve. A rendelet az innovációs és technológiai miniszter számára azonnali feladatként szabta meg, hogy gondoskodjon a támogatási program részleteinek és feltételrendszerének kidolgozásáról, illetve a közzétételről.

Az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. oldalán március 16-i keltezéssel jelentek meg a rendelet részletei. A „Kisbenzinkutak támogatása 2022” program keretében

  • a legfeljebb 50 közforgalmú üzemanyagtöltő állomást üzemeltető vállalkozások kaphatnak célzott támogatást,
  • ha az üzemanyag-értékesítésből származó éves nettó árbevételük a támogatási kérelem benyújtását megelőző üzleti év adatai alapján legfeljebb 50 milliárd forint volt.

A támogatási program lényegét képezi, hogy

  • az érintett vállalkozások az üzemanyagárstoppal érintett üzemanyagok (95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj) 2022. március 1. és 2022. május 31. közötti értékesítése után (azaz legfeljebb 3 hónapra) forgalomarányosan, literenként legfeljebb 20 forint támogatásban részesülhetnek.

A támogatás iránti kérelmeket április 4. és 12. között, valamint május 1. és 12. között lehet benyújtani az IFKA felületén.