Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Újabb ukrán bírálatot kapott Magyarország, amiért az ukrán erők nem jutnak elég nehéz fegyverhez


A luhanszki régió kormányzója bírálta Magyarországot és Németországot, amiért az ott harcoló ukrán csapatok nem jutnak elegendő nehézfegyverhez. A régió töredéke maradt ukrán ellenőrzés alatt, miközben a brit védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg elveszti fiatal tiszti állományának színe-javát.

Fotó: Twenty20

Aháború kezdetén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, arról beszélt, hogy országának óriási szüksége van nyugati fegyverekre, majd némileg változott a helyzet: ehelyett inkább köszönetet mondott azért, amit kaptak – kezdi friss jelentését a BBC kijevi tudósítója. Ahogy az ország keleti részén folyó háború az elmúlt hetekben egyre nehezebbé vált, újra napirendre került a fegyverek hiánya. Szergij Gajdaj, Luhanszk régió kormányzója Németországot és Magyarországot bírálta május 30-án azért, mert az ott harcoló alakulatok nem jutnak elég nehézfegyverhez. Eközben Szeverodonyeck városát olyan intenzíven lövik az oroszok, hogy a sebesülteket sem lehet kimenteni. Oroszország óriási erőfeszítéseket tesz a város elfoglalására, amivel hajszálra kerülne Luhanszk régió, azaz a Donbasz egyik tartományának elfoglalásától. Nyugati szakértők szerint az ukránoknak kisvártatva el kell dönteniük, hogy visszavonulnak-e a városból, amíg van olyan útvonal, amint ezt megtehetik.

Eközben a brit védelmi minisztérium legfrissebb elemzése szerint Oroszország valószínűleg borzalmas veszteségeket szenvedett el a középkorú és fiatal katonatisztek körében. Az ebben a korosztályban jelentkező hiány megnehezíti a csapatok vezetésének modernizálását. Emellett hozzájárulhat, ahhoz, hogy a katonák morálja és fegyelmezettsége továbbra is alacsony maradjon.

További friss hír, hogy az orosz megszállás alatt lévő Melitopol városából hatalmas robbanást jelentettek. Az ezt követő füst a városközpontból is látható volt. A robbanás megrázta az épületeket. Egyes jelentések szerint a városnak azon a részén történt a robbanás, ahol Zaporizzsja régió oroszok által kinevezett vezetőjének, irodái vannak.