Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb tészta és pékáru-áremelés jöhet a magyar boltokban


A piacesprofit.hu birtokába került egy üzleti levél, amelyet partnereinek küldött az egyik legnagyobb pékipari vállalat. Ebből az derül ki, hogy  ismét drágulás következik.A vállalat levele szerint megpróbáltatásokkal teli volt a 2022-es év. A kiszámíthatatlan gazdasági változások ellenére is arra törekedtek, hogy segítsék majd kétezer partnerüket. Most azonban vannak olyan körülmények, amelyeket minden erőfeszítésük ellenére sem tudnak elkerülni.

A 2022 június 4-i Magyar Közlönyben megjelent, az „extraprofit adókról 197/2022 (VI. 4.)” Korm. rendelet alapján a Népegészségügyi termékadó-köteles termékek közé bekerült az előre csomagolt édes és sós tészta, amellyel kapcsolatban az egész tavalyi év során értelmezési bizonytalanság állt fenn.

A vállalat egy adótanácsadó céget is felkért a bizonytalanságok tisztázására. A cél az volt, mérséklődjenek az egész szektort érintő adóterhek, hogy versenyképességüket fenn tudják tartani.

Sajnálatos módon és nagy csalódottságunkra, 2023 elején a Pénzügyminisztérium előzetesen megerősítette az adókötelezettséget a kérdéses területen, és jelezte, hogy az ettől eltérő álláspontot tartalmazó beadványt nem támogatják, azt elutasították.

A vállalati levél jelzi, hogy a NETA-kötelezettség, ismertebb nevén a chipsadó olyan adóterhet jelent, amit lehetetlen az árak módosítása nélkül megfizetni.

Így rajtunk kívül álló okok, a napokban nyilvánvalóvá vált jogalkotói szándék miatt kénytelenek vagyunk a 2023-as évet az adóteher áthárításával kezdeni.

Az új árlista 2023. január 20-tól érvényes. A vállalati levél szerzői kiemelik, hogy a mostani lépés hangsúlyozottan rajtuk kívülálló okokra vezethető vissza, mert pontosan tisztában vannak partnereik nehézségeivel.

Miközben Európában a kormányok többsége adócsökkentésekkel küzd az infláció ellen, addig ez nálunk érthetetlen módon épp fordítva történik. Az külön kérdés, hogy az előre csomagolt édes és sós tészta mitől sorolódik a chipsadó körébe, vagyis milyen veszélyt jelentenek ezek az ételek a népegészségügyre. Az állam annak idején adóbevételeinek növelésén túl azzal a szándékkal vezette be, hogy az egészségre káros termékek fogyasztása csökkenjen. Jellemzően cukrozott üdítők, energiaitalok, chipsek, ízesített sörök, kekszek és süteményfélék, melyek cukortartalma 100 grammonként meghaladja a 25 grammot, tartoznak ebbe a körbe. Most már az előre csomagolt tészták is.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük