Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Újabb teher szakad a magyar családok nyakába – Szeptembertől még nehezebb lesz az élet


Drasztikusan drágulhat szeptembertől az iskolai közétkeztetés. A menza ára akár 30 százalékkal is magasabb lehet, az áremelkedések ugyanis oda is begyűrűznek. A szakmai szervezetek szerint sok szülőnek komoly problémát okoz majd az iskolai menza kifizetése.

Fotó: gyerek-portal.hu

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége úgy számol, hogy akár 30 százalékos is lehet a drágulás az iskolai menzákon. Emelkedett ugyanis az alapanyagok ára, a rezsi és a szállítás díja is, ezzel pedig az iskolákat kiszolgáló cégek a jelenlegi áraikon nem tudják tartani a versenyt.Pécsett az önkormányzat úgy próbál segíteni a szülőknek, hogy átvállalja a többletterheket. A legtöbb településen azonban nem ez a helyzet. Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja híradónknak azt mondta: a családok számára nagy gond lesz a menza kifizetése. A szakszervezet állami beavatkozást sürget. „Ez egy egészen döbbenetes hír, (…) ezzel nyilvánvalóan valamit kezdenie kell az államnak, hiszen a közétkeztetés, a gyermekétkeztetés állami feladat és az a legnagyobb baj, hogy ezzel kapcsolatban az égvilágon semmit nem hallottunk” – nehezményezte Nagy Erzsébet.

A Fidesz közleményben úgy reagált „Gyurcsányékkal az iskolakezdés súlyos tízezrekkel lenne drágább”. Hozzáteszik: a kormány még tovább növeli a gyermekétkeztetésre fordítható támogatás mértékét a most következő tanévben.