Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb szolgáltatással bővül a Magyar Posta kínálata, ekkortól használhatják a magyarok


Megjelent ugyan az ingyenes postai készpénzfelvételről szóló rendelet a közlönyben, ám a lehetőség nem akkor indul, amikor várták.Megjelent a Magyar Közlönyben az a törvény, amelyik a postákon is lehetővé teszi az ingyenes készpénzfelvételt havi 150 ezer forintig. A jogszabály hatályba léptető rendelkezéseiből azonban kiderül, hogy erre csak 2025-től nyílik lehetőség – írta csütörtöki közleményében a Bank360.hu.

Fotó: Mudra László Origo.hu

A Nemzetgazdasági Minisztérium április 4-én jelentette be, hogy a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslathoz olyan módosító indítványt nyújtott be, amely a bankjegykiadó automaták mellett

a postai ügyfél-kiszolgálási pontokon is lehetővé teszi az ingyenes készpénzfelvételt havonta két alkalommal, összességében legfeljebb 150 ezer forintig.

A szolgáltatást a postákon lévő, bankkártyás fizetést lehetővé tevő POS-terminálok használatával vehetik igénybe az ügyfelek, akiknek azonban még nem érdemes sietniük. A javaslatot ugyan elfogadta a parlament, és a törvény szerda este meg is jelent a Magyar Közlönyben, de a jogszabály záró rendelkezései szerint

ez az új lehetőség csak 2025. január 1-től lép hatályba, tehát a postákon csak ekkortól lehet ingyen készpénzt felvenni.

10 éve 150 ezer forint a keretösszeg

Az ingyenes készpénzfelvételt 2014 februárjától vezették be: a magánszemélyek havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forintig költségmentesen vehetnek fel készpénzt a bankautomatákból a bankszámlájukon lévő egyenlegük terhére. Ezt azt összeget azóta nem emelték meg, miközben az elmúlt 10 évben a 150 ezer forint reálértéke jelentősen csökkent. Igaz ugyanakkor az is, hogy ez a keret még így is alacsonyabb, mint a bankautomatákból havonta egy ügyfél által átlagosan felvett összeg.

A postai készpénzfelvétel nem emeli meg az ingyenes keretet, az továbbra is 150 ezer forint marad havonta, de az ügyfelek a bankautomaták mellett már így is igénybe vehetik ezt a lehetőséget. Ezután szabadon megválaszthatják, hogy ATM-ből, postán vagy mindkét helyen veszik fel ingyen a készpénzt a számlájukról, azonban arra továbbra is figyelniük kell, hogy havonta a harmadik, illetve 150 ezer forint feletti felvétel már díjköteles – figyelmeztet a Bank360.hu.

Az ingyenes postai készpénzfelvétel 2025-től azoknak jelenthet könnyebbséget, akik olyan helyen élnek, ahol ATM már nincs, de posta, illetve postai szolgáltatás még van, vagy könnyebben el tudják ezt érni a saját vagy valamelyik környező településen. Ők legalább nyitvatartási időben élhetnének ezzel a lehetőséggel a postákon. Mivel a törvény nem postahivatalokról, hanem a posta vagy annak a pénzforgalmi közvetítője által üzemeltetett POS-terminál útján történő készpénzfelvételről rendelkezik,

az ingyenesség – majd jövőre – kiterjedhet a mozgópostákra is, ami jelentősen megnöveli az igénybevétel lehetőségét.

A Híradó tavaly foglalkozott azzal, hogy mennyit spórol, aki banki alapszámlára vált: évente akár több tízezer forintot, ezért ugyanis tavaly július óta legfeljebb ezer forintot kérhetnek havonta a bankok, harmadannyit, mint korábban. Cserébe pedig díjtalan bankkártyát és néhány ingyenes utalást is kell biztosítaniuk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük