Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb szigorítást vezetne be az iskolákban a Belügyminisztérium: megszüntetnék ezt a kedvezményt


Egy új törvénymódosítási javaslat szerint a jövőben csak versenysportolók hagyhatnák ki a napi kötelező iskolai testnevelésórákat – derült ki az RTL Híradójából.

Több mint tíz éve vezették be a magyar iskolákban a mindennapos testnevelés rendszerét. Ez alól csak elvétve kaphatnak felmentést a tanulók, például azok, akik versenyszerűen sportolnak vagy valamilyen igazolással egy egyesületnél vagy klubnál sportolnak. Ők eddig heti két testnevelésórát hagyhattak ki erre hivatkozva.

Március 12-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtott egy olyan törvénymódosítást, ami szigorítana ezen a helyzeten. A „belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények módosításáról” szóló javaslat megszüntetné annak a lehetőségét, hogy a heti öt testnevelésórából kettőt ki lehessen váltani délutáni iskolai sportköri foglalkozásokkal vagy néptánccal.

A jövőben csak és kizárólag a versenysportolók hiányozhatnának heti két tornaóráról, de ők is csak akkor, ha az edzésük egybeesik a testnevelésóra időpontjával.

A Szülői Hang nevű szervezet petíciót indított a szigorítás ellen, és követelik a gyermek- és családellenesnek tartott tervezet visszavonását. Szerintük a heti öt testnevelésóra feltételei sok iskolában nem adottak, emiatt sok család választja a sportegyesületi vagy délutáni iskolai sportfoglalkozásokat. „Ezt nehezíti meg most a kormány azzal, hogy ilyen esetekben is kötelezi a gyerekeket a heti öt testnevelésórán való részvételre. Pedig a szülők és a gyerekek látják a legjobban, hogy mik azok a sportfoglalkozások, amik leginkább szolgálják a gyerekek fejlődését és amik a legnagyobb örömet okozzák” – írták közleményükben. Hozzátették, hogy a kormányzat a tervezett módosításhoz nem fűzött érdemi indoklást, azt egy bűnügyi és más belügyi törvénymódosítási csomag közepén rejtették el.

A Belügyminisztérium az RTL megkeresésére azt írta: „A tanulók fittségi adatai a koronavírus-járvány alatt jelentősen romlottak, és bár az eredmények újra elkezdtek javulni, nem érik el a járvány előtti szintet, ezért szükséges a beavatkozás.”


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük