Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb szigorítást vezethet be a kormány: jöhetnek a pszichológiai alkalmassági vizsgálatok ezekben az intézményeket érinti intézményekben


A parlament elfogadta a gyermekvédelmi törvénycsomagot, amely szigorította a kiskorúak elleni bűntettek jogkövetkezményeit, így kizárják a jövőben az elkövetőket a kegyelmi eljárásból, a feltételes szabadlábra helyezésből és a reintegrációs őrizetből is. A kormány elkészítette azokat a rendelettervezeteket, amelyek a Nemzeti Védelmi Szolgálat eljárását szabályozzák a fiatalkorúak elleni nemi bűncselekmények felderítésében, illetve a gyermekvédelmi intézményekben foglalkoztatottak pszichológiai alkalmassági vizsgálatát részletezik. A törvény és a végrehajtási rendeletek is július 1-jén lépnek hatályba.

Az Országgyűlés június 11-én fogadta el azokat a gyermekvédelmi szigorításokat, amelyek jelentős része már július 1-jén hatályba is lép.

A törvénycsomag főbb elemei

  • Az Alaptörvény kiegészült azzal, hogy a köztársasági elnök egyéni kegyelmezési jogát a kiskorú személy sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén nem gyakorolhatja.
  • Nem bocsátható feltételes szabadságra az a személy, akit 18 év alatti sérelmére elkövetett nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmény miatt ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre.
  • Az öt évet meghaladó szabadságvesztésre ítéltek nem mentesülhetnek a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.
  • A pedofil bűnelkövetők nyilvántartásában a magyar bíróságok által elítélt személyek mellett azon magyar állampolgárok adatai is megismerhetőek lesznek, akiket az Európai Unió más tagállamában vagy az Egyesült Királyságban ítéltek el hasonló bűncselekmény miatt.
  • Nem kerülhetnek reintegrációs őrizetbe azok az elítéltek, akik gyermekek sérelmére követtek el szexuális bűncselekményt.
  • Kötelező lesz júliustól a pszichológiai alkalmassági és kifogástalan életvitel vizsgálata a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek és a szakmai munkakörben foglalkoztatottjainak. Aki a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton alkalmatlan minősítést kap, a jogviszonyát azonnal megszüntetik. Az ellenőrzést a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve látja majd el.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat előkészítő eljárása

A törvény végrehajtására három kormányrendelet tervezete került fel a Belügyminisztérium honlapjára. A tervezeteket társadalmi egyeztetés keretében még egy hétig, június 25-ig lehet véleményezni.

Az egyes kormányrendeleteknek a gyermekek védelme érdekében szükséges módosításáról szóló kormányrendelet tervezete – a most elfogadott törvénnyel összhangban – előírja, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ)

  • a 18. életévét be nem töltött személyek sérelmére elkövetett nemi élet szabadsága vagy nemi erkölcs elleni bűncselekmények, valamint
  • a gyermekek érdekét sértő és a család elleni bűncselekmények gyanújának megállapítása érdekében előkészítő eljárást folytathat.

Az úgynevezett előkészítő eljárás hat éve került be a büntetőeljárási törvénybe. Ezzel elhárult az akadály, hogy a felderítés azon részét, amit addig csak a rendőrségi törvény szabályozott, így többek közt a leplezett eszközökkel beszerzett adatok, információk, tárgyi eszközök, azaz a bizonyítékok már közvetlenül a büntetőeljárásban is megjelenjenek.

Az NVSZ az elmúlt években – igaz, más típusú ügyekben – már több száz előkészítő eljárást folytatott le. Ezek után kezdeményezett nyomozást többek között a cipős ügyként ismert, gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás esetében vagy a kecskeméti illegális idősotthon ügyében is.

Nevelőszülők alkalmassági vizsgálata

Módosítják a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony és a helyettes szülői jogviszony egyes kérdéseiről szóló 513/2013. (XII. 29.) kormányrendeletet is.

A JOGSZABÁLY TERVEZETE SZERINT A HELYETTES SZÜLŐI HÁLÓZATOT MŰKÖDTETŐ SZOLGÁLTATÓ, INTÉZMÉNY ÉS A NEVELŐSZÜLŐI HÁLÓZAT A JOGVISZONY LÉTESÍTÉSÉT MEGELŐZŐEN VIZSGÁLJA A BEFOGADÓ SZÜLŐKNEK JELENTKEZŐ SZEMÉLYEK FELADATELLÁTÁSRA VALÓ ALKALMASSÁGÁT.

Az alkalmassági vizsgálat helyettes szülő esetében kiterjed a pszichológiai alkalmasság vizsgálatára is.

A gyermekvédelmi intézményben foglalkoztatott személyek pszichológiai alkalmassági vizsgálatáról szóló kormányrendelet tervezete nemcsak az állami fenntartású gyermekvédelmi intézményeknél, hanem fenntartótól függetlenül valamennyi javítóintézetnél, a gyermekotthont működtető intézménynél, a gyermekotthon és a nevelőszülői hálózat tekintetében is minden vezetői és szakmai munkakör esetében kötelezővé teszi a jogviszony létesítése előtt a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot. Az alkalmassági vizsgálatot a jogviszony fennállása alatt időszakosan, általában kétévente ellenőrizni fogják.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük