Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb rossz hírt kaptak a csokoládé imádók, újabb jelentős drágulás jön


Alassane Ouattara elefántcsontparti elnök 50 százalékkal, kilónként ezer afrikai valutaközösségi frankról (hatszáz forintról) 1500 frankra (kilencszáz forintra) emeli keddtől a kakaó termelői árát, tudatta öt különböző exportvállalat. A döntést a hétvégi kormányülésen hozták meg.

A Reuters a hírrel kapcsolatban megkereste a kormányt és az illetékes szabályozó hatóságot is, de egyelőre nem kapott választ.

A kakaó ára több mint háromszorosára nőtt az elmúlt évben, a legfőbb termesztő régióban, Nyugat-Afrikában az extrém időjárási jelenségek és a babot pusztító betegség miatt, a múlt héten májusi szállításra meghaladta a tízezer dollárt (3,6 millió forintot), amire még sosem volt példa.

A gazdák azonban nem profitáltak az áremelkedésekből, a legnagyobb termelő Elefántcsontparton eddig nem növelték a termelői árakat.

Több javaslat is asztalra került, és az államfő végül a legmagasabbat választotta

– mondta a hírügynökségnek egy európai exportvállalat képviselője, aki a kérdés kényes volta miatt a többi forráshoz hasonlóan névtelenséget kért.

Az ár most egy ideig változatlan marad, mert szezon közben nem lehet rajta változtatni, tette hozzá. Vagyis olcsóbban nem lehet beszerezni az elefántcsontparti kakaót.

„Az elnök úgy érezte, hogy rendkívüli a helyzet a világpiacon, ezért a reakciónak is rendkívülinek kell lennie” – tette hozzá egy másik nemzetközi exportvállalat igazgatója.

A kakaó és a cukor világpiaci árának emelkedése miatt folyamatosan és jelentősen drágul a csokoládé is globálisan. A nagy édességgyártók, például a Hershey és a Mondelez a csokoládé helyett más húsvéti édességeket reklámoznak, mert

félő, hogy a magas árak miatt visszariadnak a vásárlók az ünnepi költekezéstől, és ez veszélyezteti a profitjukat.

Ami az édességek közül nem drágul, az összemegy, kisebbek lettek a neves brit csokoládégyártó húsvéti édességei is, leginkább a csokitojás, ami a csokinyúl mellett változatlanul az ünnepi édességpiac slágerterméke.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük