Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb razziát indítottak a rendőrök a magyar utakon, a biztonsági övet érdemes becsatolni


Elindult a Biztonság hete program, a biztonsági övet különösen érdemes becsatolni.

Fotó: police.hu

Szombatig tart a Biztonság hete elnevezésű rendezvénysorozat keretében országszerte ellenőrzi a rendőrség az autósokat, hogy használják-e a biztonsági övet és a gyermekbiztonsági rendszereket. Hivatalosan ez egy felmérés arról, hogyan változott az övhasználati hajlandóság, ám senkinek ne legyen kétsége: aki nem lesz bekötve, megbírságolják – írja a Közlekedéstudományi Intézet.

Legutóbb 2018-ban volt ilyen ellenőrzés. Akkor a gépjárművekben utazók 88,5 százaléka volt bekötve, amikor megállították a rendőrök. Ez nagy sikernek számított, mivel 2015-ben még a közlekedőknek csak jóval kevesebb, mint a fele (38,5 százalék) kötötte be magát az autókban, 1999-ben még csak a 6,6 százalékuk.

A Biztonság hetén újra felmérik, hogy most hányan használnak biztonsági övet az előírásoknak megfelelően. Minden statisztika azt mutatja ugyanis, hogy az öv nemcsak életet menthet, de jelentősen csökkentheti a balesetek kimenetelének súlyosságát is. Európában 900 emberéletet lehetne megmenteni az utakon csak azzal, ha minden országban 99 százalékra sikerülne felemelni az övhasználat arányát.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük