Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb postabezárások, változás a csomagfeladásnál és újságárusításnál: – Durva változások jöhetnek a postáknál


Az egyes gazdasági, vagyongazdálkodási és postaügyet érintő törvények módosításáról nyújtott be a kormány nevében törvényjavaslatot Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes a postaszolgáltatásokról szóló törvény módosításai között azt javasolja, hogy vezessék be az kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszközt. A jövőben a postai küldemény személyes átadásával egyenértékűnek minősülne, ha ilyen automatizált eszköz útján történik a kézbesítés.

Fotó: Facebook

A postatörvény ezen felül is több pontban módosulhat. Az eddigi húsz helyett tíz kilónál nem nehezebb csomagokat lehet majd csak feladni,

amit a megváltozott fogyasztói szokásokkal indokol a benyújtó. Ráadásul érvelése szerint a feladott csomagok csupán 4 százaléka haladja meg a 10 kilogrammot, valamint egy felmérés szerint 2021-ben már az Európai Unió tagállamainak közel felében is 10 kg volt a belföldi és a nemzetközi kimenő egyetemes postacsomag súlyhatára.

A javaslat alapján az eddigi 25 ezerrel szemben a jövőben már csak 30 ezer lakosonként kellene egy postahivatalt biztosítani. Ezzel párhuzamosan az eddigi 25 ezer lakosúnál nagyobb helyett 30 ezer lakosúnál nagyobb települések esetén kellene legalább egy postát üzemeltetni.

Az indoklásban úgy fogalmaz a miniszterelnök-helyettes, hogy „a letéti úton kézbesített postai küldemények száma az utóbbi három évben 30%-kal csökkent, amely alapján indokolttá vált a 25 ezernél nagyobb népességszámú településeken a lakosságszám szerinti kézbesítési pontok létesítésére vonatkozó előírás felülvizsgálata és módosítása. A módosítás egyrészt a harmincezernél nagyobb lakosságszámú települések esetében határozza meg a kézbesítési pontok lakosságszám szerinti előírását, másrészt azok harmincezer lakosonkénti létesítésére tesz javaslatot”.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük