Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Újabb országokat figyelmeztet az USA: új harc jön a hataloméhes rezsimek ellen


Az Egyesült Államok egyik vezető diplomatája a Salamon-szigetekre látogatott, ahol felhívta a térség szigetországainak figyelmét a jövőbeli harcokra. Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes figyelmeztette a csendes-óceáni szigetországokat, hogy az előttünk álló időben kitettek lesznek a „hataloméhes rezsimek erőszakos” harcának – számolt be a liner.hu az AFP nyomán.

Fotó: AP Photo/Molly Riley

Sherman megfogalmazása szerint arra lehet számítani, hogy egy új sornyi „romlott ötletekkel” rendelkező világvezető készen áll bármikor erőt alkalmazni, amelynek a csendes-óceáni szigetek is kitettek lesznek. A második világháborús Gadalcanal-i csata nyolcvanadik évfordulójának alkalmából tartott látogatáson Sherman úgy fogalmazott, hogy néhány ország megfeledkezett a „háború áráról”, illetve nem hajlandó figyelembe venni a múlt leckéit. Sherman – anélkül, hogy konkrét vezetőt megnevezett volna – kijelentette, hogy egyes vezetők „megfélemlítésben, nyomásgyakorlásban és erőszakban” hisznek, hogy ezzel juttassák érvényre akaratukat.

A külügyminiszter-helyettes – visszautalva a náci Németország és a birodalmi Japán elleni harcra – arra kért minden szigetországot a csendes-óceáni régióban, hogy próbáljanak ellenállni ezen vezetők nyomulásának:

„Emlékszünk, mennyire üresek és csődöt jelentő eszmék voltak azok akkor és maradnak a mai napig. Napjainkban újfent egy harccal állunk szemben, ez viszont egy másfajta a harc, ami egy ideig el fog tartani”

Sherman kijelentette, hogy csak a fejlett világon múlik, hogy továbbra is olyan társadalmaik lesznek, amelyek a szólásszabadságban hisznek, hogy olyan kormányok maradnak, amelyek elszámoltathatók a lakosságuk felé.