Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán Viktor

Váratlanul Orbán Viktor is megjelent a csütörtöki Kormányinfót, ahol személyesen kérdezhetnek az újságírók.

A kormány nem ugyanazt a gazdaságot akarja látni a válság után, mint ami a válság előtt volt, hanem le akarjuk vonni a tanulságokat. Nem hisszük, hogy a járványos, a népvándorlások és a krízisek korszaka véget ért volna, olyan évtizedre készülünk, amit ezek fognak jellemezni – mondja Orbán Viktor. Éppen ezért fognak hozni néhány olyan döntést, ami eddig nem volt része a magyar gazdaságpolitikának.

Elsőként újabb nemzeti konzultációt indít a kormány a stabil gazdaság megteremtéséről, az újraindításról. Ebben szerepelnek majd azok a javaslatok is, melyeket tegnap felvetett a miniszterelnök.

Vállaljuk annak nehézségét, hogy a minimálbért egy vagy több lépésben 200 ezer forintra emeljük. Ennek ellentételezéséről meg kell állapodnunk a gazdasági kamarával, valószínűleg jelentős mértékű adókedvezményeket kell adnunk a kkv-knak

– mondja Orbán.

A konzultációban szerepel az szja visszatérítése is az átlagbér adószintjéig. A hitelmoratórium folytatódása, átalakulása is szerepel majd a konzultáció kérdései között.

Kopogtat az ajtónkon egy nagyon fontos vita a klímaadóról, ha ezt ellenezzük, akkor nagyon komoly nemzetközi vitába kell Magyarországnak bocsátkoznia, ehhez a kormánynak élveznie kell a magyarok minél szélesebb támogatását – mondja az újabb témakört Orbán.

Szerepelni fog a konzultációban az új menekültkvóta kérdése is, a déli országok megint felvetették ezt, Magyarország mindig is ellenezte ezt a megoldást. Orbán Viktor szerint legalább két évig fel kellene függeszteni a teljes migrációs rendszert, amíg a járványon nem leszünk túl. Ez a kérdés is szerepel majd a nemzeti konzultációban.