Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb nagy változás jöhet hazánkban, ami minden ingatlantulajdonost érinteni fog


Hamarosan átalakítja a kormány az ingatlanok energiahatékonysági tanúsítványainak rendszerét, írja a Hvg.hu. A lap információi szerint az épületek energiatanúsítványait érintő rendelet már csak a megjelenésre vár.

Azt írják, hogy a változásról Nagy Péter, a Budapesti Mérnöki Kamara alelnöke beszélt az otthonok energetikai korszerűsítésével kapcsolatos RenoHub program zárókonferenciáján, amelyet az Energiaklub szervezett. Nagy szerint a kompromisszumos intézkedés alapján várhatóan ingatlan eladásakor nem lesz kötelező az eladónak elkészíttetni az energiatanúsítványt, de ha a vevő kéri, akkor át kell majd adnia a dokumentumot.

Nagy arról beszélt a Hvg.hu-nak, hogy aki felújítási szándékkal vásárolja meg az ingatlant, az szerinte igényelni fogja a tanúsítványt, aki pedig nem fogja ezt tenni egy rosszabb állapotú épület esetén, az várhatóan nem felújításban, hanem bontásban, és új, korszerű ingatlan építésében gondolkozik.

Szerinte a tanúsítványok alaposabbak is lesznek, a mostani egy helyett hat-hétoldalas, a laikusoknak is jobban érthető információkat fognak tartalmazni.

Azt is hozzátette, hogy a tanúsítvány elkészíttetése minden más esetben, például energetikai felújítási pályázatoknál kötelező marad a kormányzattal folytatott előzetes egyeztetések alapján. Nagy szerint a rendelet napokon belül megjelenhet.

A tanúsítvány elkészítésének díja eddig minden megkezdett óra után 5500 forint volt, ez az összeg változatlan maradna, de a hozzá tartozó időtartamról a lap szerint nem rendelkeznek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük