Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb nagy változás jöhet a munkavállalók életében – Itt a kormány terve


Megtiltaná a kormány a munkáltatóknak, hogy a közalkalmazottak munkabéréből szakszervezeti tagdíjat vonjanak le, és tovább utalják az érdekképviseleteknek. Megtiltaná a kormány a munkáltatóknak, hogy a közalkalmazottak munkabéréből szakszervezeti tagdíjat vonjanak le, és tovább utalják az érdekképviseleteknek. Az erről szóló tervezet hétfőn jelent meg a Parlament honlapján. A mostani módosítás tovább szigorítaná azt az augusztusi javaslatot, ami a munkáltatókra bízta volna, hogy eldöntsék, utalnak-e a szakszervezeteknek. Az általunk megkérdezett érdekképviseletek szerint a szigorítás célja az ő gyengítésük és ellehetetlenítésük.

Az országgyűlésben várhatóan már a jövő héten tárgyalandó törvényjavaslat azt is kimondja, hogy a közalkalmazottak, köztisztviselők, kormánytisztviselők, köznevelésben foglalkoztatottak, egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók és az adóhatósági dolgozók illetményéből a muinkáltató „szakszervezeti vagy egyéb érdekképviseleti tagdíjat nem vonhat le és nem utalhat tovább”. Ez már a nyáron vitára bocsátott tervezetben is így szerepelt, és kiváltotta a szakszervezetek tiltakozását, hiszen nyilvánvalóan jelentős taglétszámcsökkenéssel járhat, ha az érdekképviseletnek magának kell megszerveznie a tagdíjbeszedést. Ha ezt az országgyűlés elfogadja, attól kezdve lényegében csak a magánvállalkozásoknál marad érvényben az eddigi szabály. A Tuzson Bence igazságügyi miniszter által jegyzett előterjesztés semmiféle indoklást nem fűz a változtatáshoz.

Módosítják a munkavédelmi törvényt is: eszerint a munkába álló, illetve az új munkahelyre vagy munkakörbe kerülő dolgozó munkavédelmi oktatása „az általános oktatási tematikának a munkavállaló részére történő átadásával is teljesíthető”, akár „a munkavállaló számára elérhető belső elektronikus hálózaton történő közzététellel.” Indoklás ehhez sincs. A tényleges oktatás annak érdekében, hogy a dolgozó „rendelkezzen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel, és megismerje a szükséges szabályokat”, csak akkor marad kötelező, ha a munkaeszközt átalakítják vagy új munkaeszközt helyeznek üzembe, vagy ha új technológiát vezetnek be. A szakszervezetek ezt életveszélyesnek nevezték a tervezet közzététele után, mert szerintük sokkal több lesz a baleset, hiszen oktatás nélkül sok ember nem fogja elolvasni vagy megfelelően megérteni a kiosztott vagy intraneten közzétett ismertetőket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük