Újabb nagy fejlesztés jön a bankkártyás fizetéseknél

IllusztrációFORRÁS: SHUTTERSTOCK

Magyarországon hamarosan ott is lehet majd kártyával fizetni, ahol eddig nem. A bankkártyás fizetések száma és forgalma jelentős mértékben emelkedik: az idei első negyedévben 1754 milliárd forintot tett ki, ami ötéves távlatban több mint 200 százalékos növekedést jelent, azaz megtriplázódott az összeg.

A vásárlásokban alapvető fordulatot hozhat 2021. január 1. Jövőre ugyanis mindenhol lehet majd bankkártyával fizetni, ahol van online pénztárgép, vagyis néhány kivételtől eltekintve a legtöbb üzletben – derül ki a money.hu legfrissebb összefoglalójából, amely a jegybank hivatalos adatainak felhasználásával mutatja be a koronavírus-járvány bankkártyás fizetésre gyakorolt hatását.

Háromszorosára nőtt a bankkártyás fizetések összege

A bankkártyás forgalom – leegyszerűsítve a kártyás fizetések összege – 23 százalékkal, 1754 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben éves összevetésben. Összesen 228 millió kártyás fizetés történt, ez pedig 13 százalékos növekedés a tavalyi adatokhoz képest. Ez azt is jelenti, hogy az első negyedévben naponta 2,5 milliószor fizettek a magyarok bankkártyával.A bankkártyás fizetések száma és összege évek óta meredeken emelkedik: öt év alatt megtriplázódott az összeg. Tehát egyre népszerűbb a bankkártyás fizetés– mondta Németh-Simkó Judit, a portál kommunikációs vezetője. A koronavírus-járvány ráadásul további lökést adott a növekedésnek. Sokan ugyanis a bankkártyát választották és választják a pandémiás helyzetben, ráadásul az internetes vásárlások forgalma is nőtt, amelyeknél általános a bankkártyás fizetés.

Hozzátette:A bankkártyás fizetés felfutása kedvező, de ezzel párhuzamosan a készpénznek még mindig nagyon erősek a pozíciói a magyar gazdaságban.Márpedig a készpénzállomány fenntartása költséges dolog. Elég csak arra gondolni, hogy a készpénzszállítás, -kezelés, valamint a korszerű, nehezen hamisítható bankjegyek gyártása és cseréje milyen drága. A kiadásokat pedig tovább növeli, hogy mindezeket extra biztonsági feltételek mellett kell végrehajtani.

Még népszerű a készpénz 

Magyarországon a GDP-arányos készpénzállomány nemzetközi szinten is magasnak mondható, meghaladja a 14 százalékot. A bankkártyás forgalom látványos bővülésével párhuzamosan a készpénzállomány is növekedést mutat.A készpénz népszerűségét jól tükrözi, hogy bár a készpénzfelvételek száma éves szinten csökkent, az MNB adatai szerint az egy tranzakcióra jutó összeg 13 százalékkal, 87 ezer forintra nőtt 2020 első negyedévében, azaz sokan továbbra is ragaszkodnak a készpénzhez.