Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb nagy drágulás sújthatja a a magyar háztulajokat


A szakértő szerint jelentős mértékben, várhatóan 18 százalékkal lehetnek drágábbak a lakásbiztosítási tarifák, ha a biztosító cégek teljes egészében érvényesítik a költségeik növekedését.

A jegybank adatai szerint 2023-ban már 58 ezer forint volt a lakásbiztosítások átlagos éves díja. Ez az RTL Híradó szerint három év alatt közel másfélszeres drágulást jelent, idén azonban tovább emelkedhetnek az árak a piacvezető alkuszcég szerint – írja az Infostart.

Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója a csatornának azt mondta: a megkötött, már meglévő lakásbiztosítások az inflációt követve drágulnak idén, ez várhatóan 18 százalékos áremelkedést jelent.

Habár a kormány 5-6 százalékos inflációval számol idén, a lakásbiztosítások drágulása azért lehet ennyivel magasabb, mert a tavalyi drágulást most építik be a biztosítók a tarifákba. Besnyő Márton szerint a biztosítási díj-növekedés követi az újraépítési ár inflációs növekedését, vagyis ennyivel drágultak az építőanyagok, ezt kell a biztosítóknak lekövetniük ahhoz, hogy az ingatlanok ne váljanak alulbiztosítottá.

A csatorna megjegyzi, körültekintő választással 6-10 százalékot faraghatnak le az idei drágulásból a szemfüles ügyfelek egy biztosításközvetítő cég szerint, akik élénkebb versenyre számítanak, mert idén először egységesen, március 1-31. között az egységes felmondási időszak alatt bárki felmondhatja szerződését, aki talál jobbat, amennyiben nincs díjtartozása.

A várható tarifaemelés millióknak okozhat idén plusz kiadást, mivel hazánkban az Európai Unió átlagánál magasabb, 74 százalékos a biztosított ingatlanok aránya.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük