Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb módosítás jöhet a jogosítványszerzésnél – A kormány így nyúlna bele a képesítési szabályokba


A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátott egy rendeletmódosítási tervezetet, amely átírná a Gépjárművezetői Képesítési Igazolványhoz kapcsolódó továbbképzési kötelezettség szabályait. Ez nagy könnyítést jelent azoknak a tehergépjármű-vezetőknek, akik nem e-learning rendszerben szeretnék teljesíteni a követelményeket – írja a Portfólió.hu.

Fotó: Napi.hu

Azt írják: az uniós szabályozással összhangban lehetőséget teremtenének arra, hogy a továbbképzés vizsgakötelezettséggel és anélkül is teljesíthető legyen. Utóbbi azt jelentené ugyanakkor, hogy a képzésre szigorúbb szabályok vonatkoznának.

A rendeletmódosítást többek között a NiT Hungary fuvarozói érdekképviseleti szervezet kezdeményezte és a fő cél az volt, hogy azoknak a gépjárművezetőknek, akiknek nehézséget okoz, hogy e-learning rendszerben vegyenek részt a továbbképzésben, rendelkezésükre álljon egy másik lehetőség – mondta Dittel Gábor, a szervezet ügyvezető főtitkára lapnak.

A tehergépjármű-vezetők körében sok az 55 év feletti munkavállaló, akik szívesebben vennének részt személyes oktatáson. Nekik van lehetőségük arra, hogy 4 napra „beüljenek egy tanterembe” 3 napig elméleti oktatáson vegyenek részt, majd egy szimulátorban a vészhelyzetek kezelésére is felkészítsék őket. Ebben az esetben nem szükséges vizsgát tenni, de az oktatók folyamatosan ellenőrző kérdésekkel monitorozzák a részvevők felkészültségét.- tette hozzá Dittel Gábor.

Fontos az is, hogy ez csak a továbbképzésekre vonatkozik.

A kormány emellett azt is tervezi, hogy hogy

A KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI SZAKEMBEREK (ISKOLAVEZETŐK, SZAKOKTATÓK) ESETÉN A TOVÁBBKÉPZÉSI KÖTELEZETTSÉG GYAKORISÁGA ÉVESRŐL KÉTÉVESRE VÁLTOZZON.

További részletek a Portfólió cikkében.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük