Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb laptopokat kaphatnak a diákok és tanáraik – Közel 200 iskolát korszerűsítenek


7 milliárd forintnyi állami támogatásból korszerűsíthetnek közel 200 iskolát, melyből közel 2 és fél milliárd forint értékben kapnak a diákok és tanáraik laptopokat, de a keretösszeget egyéb okosfelszerelésre is felhasználhatják az iskolák- írja a metropol.

Fotó: Shutterstock

A mai digitalizált világban már szinte lehetetlen az élet okoskészülékek és informatikai eszközök nélkül, ezért az oktatásban is igyekeznek nagyobb figyelmet fordítani a technológia használatára. A magyar közoktatás korszerűsítése folyamatosan zajlik, ezen belül pedig az általános iskolák informatikai eszköztárának frissítése, bővítése. 2021. decemberében 6,5 milliárd forintért 30 ezer laptop beszerzéséről született döntés. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) 2,3 milliárd forintért a diákoknak, további 109 millió forintért pedig tanáraiknak szolgáltat laptopokat, melyeket a Delta Systems Kft. szállít.

Közel 200 iskolát korszerűsítenek

A közoktatásban a digitalizáció a KLIK megalakulásával vett új lendületet, országszerte jelentek meg az okostantermek az iskolákban. A koronavírus miatt fókuszba került az online oktatás, ezzel is rámutatva az informatikai képzés fontosságára. A magyar kormány 2021 nyarán hirdette ki az EFOP-4.1.11-21 konstrukciószámú pályázatot Okostanterem, az állami fenntartású köznevelési intézmények digitális tanulást segítő tereinek fejlesztése céljára, elsősorban a felzárkóztatásra kijelölt térségek közel 200 iskolájának korszerűsítésére. Az ennek keretében elérhető 7 milliárd forint felhasználásának koordinálása szintén a KLIK feladata. A mostani laptopbeszerzés is ebből a keretből valósulhat meg.

3D nyomtatókat is kaphatnak az iskolák

A pályázat 7 milliárd forintnyi keretösszege laptopok mellett kiterjed még az okostantermek egyéb berendezéseire is: bútorok, lézervágók, 3D nyomtatók, vetítők, robotikai egységcsomagok is érkezhetnek a beszállítóktól.