Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb központosítást tervez a kormány, jún a Nemzeti Anyatejbank


A kormány meg akarja reformálni az anyatejellátást, ezért többek között felállítaná a Nemzeti Anyatejbankot. Orbán Viktor a feladattal Pintér Sándor belügyminisztert bízta meg – írta meg a 24.hu.

Az Orbán-kormány

elkötelezett a gyermekközpontú és családbarát értékrend mellett, ennek megfelelően támogatja, hogy minden rászoruló kora- és újszülött, valamint csecsemő egyenlő eséllyel hozzáférjen a megfelelő táplálásához szükséges donor anyatejhez.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint ezért Pintér Sándor belügyminiszternek október végéig részletes jogi, finanszírozási javaslatot kell készítenie – a családokért is felelős
kulturális miniszter bevonásával – az anyatejgyűjtő állomásokról. A Varga Mihály pénzügyminiszterrel történő előzetes egyeztetés alapján – 2025. március 31-ig kell kidolgozniuk az anyatejgyűjtő állomások országos rendszerének koncepcióját, felülvizsgálniuk az infrastruktúra kiépítésének, megújításának lehetőségét. 2025. december 31-ig kell intézkedniük a szoptatás népszerűsítéséről, a donor anyatej leadásának ösztönzéséről.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Hornung Ágnes jelezte, a kormány szeretné, ha az anyatej megfelelő mennyiségben, mindig, mindenhol elérhető legyen, különösen a koraszülött ellátást biztosító kórházakban. Magyarországon ingyen kaphat donor anyatejet minden legfeljebb 8 hónapos csecsemő, akinek a házi gyermekorvos vagy gyermekgyógyász szakorvos anyatejet rendel.

Pintér már társadalmi egyeztetésre bocsátotta rendelettervezetét, ami alapján az állam az eddigi 3500 forint helyett 5400 forintot fizetne egy liter anyatejért. Magyarországon ingyen kaphat donor anyatejet minden 8 hónapnál fiatalabb csecsemő, akinek az orvos anyatejet rendel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük