Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb központosításra készül a Belügyminisztérium – Megszünteti a kormány Müller Cecília hivatalát,


A Belügyminisztérium egy friss rendelettervezete szervezete szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) és a Nemzeti Népegészségügyi Központi is megszűnik augusztus 1-én. Helyettük egy új szervezetet hoznak létre. Mindez megmagyarázza, hogy miért váltották le váratlanul a gyógyszerhivatal vezetőjét.

. Forrás: MTI/Máthé Zoltán.

Megszűnik két közegészségügyi hivatal is a Belügyminisztérium tervei szerint, és megalakul helyettük a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. A normaszöveg alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet feladatainak a jövőben egy szervezeti keretben történő ellátása augusztus 1-től indulhat.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénytervezet így megerősíti az összevonásról májusban kiszivárgott hírt, amely szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos vezetheti majd az új központosított hivatalt. Valamint arra is magyarázatot ad, hogy június végén miért váltották le váratlanul a gyógyszerhivatal főigazgatóját.

Az új normaszöveg pedig már az NNGYK létrehozásáról és hatásköreiről szól, amely az egészségügyért felelős miniszter irányítása alá tartozna és a központi költségvetésből finanszírozott szerv lenne. Az országos tisztifőorvos vezetné az NNGYK-t, és az egészségügyi miniszter által kinevezett helyettesei segítenék a munkáját.

Az új összevont hivatal széles hatáskörrel rendelkezne az egész ország területén. Feladatai közé tartozna a népegészségügyi programok kidolgozása és irányítása, az egészségügyi ellátás feletti szakfelügyelet ellátása, valamint az egészségfejlesztés, közegészségügy, járványügy, egészségügyi igazgatás és koordináció, valamint a munkaegészségügy területén végzendő feladatok ellátása.

Az NNGYK továbbá felelős lenne a munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi kutatások végzéséért, a kormányrendeletben meghatározott laboratóriumok működtetéséért, valamint az európai uniós projektek végrehajtásában való részvételért. Emellett ellátná az egészségügyi telefonos ügyfélszolgálat és online információs központ működtetését, valamint a gyógyszerészeti, orvostechnikai és élelmezés-egészségügyi feladatkörök ellátását.

Szerepet vállalna a drogpolitikai területen is, elősegítve a stratégiai döntések meghozatalát, koordinálva a drogellenes stratégia végrehajtását és felügyelve a drogfelvilágosító szolgáltatásokat. Továbbá értékelné a szenvedélybetegek közösségi alapellátását, alacsonyküszöbű ellátását és megelőző-felvilágosító szolgáltatásokat nyújtó intézményeket.

Az NNGYK felelős lenne a gyógyszerészeti, orvostechnikai és élelmezés-egészségügyi hatósági feladatok ellátásáért is. Ez magában foglalná a gyógyszerészeti ellenőrzéseket, a gyógyszerellátással kapcsolatos szakfelügyeletet, az orvostechnikai eszközök és élelmiszerek ellenőrzését, valamint a megfelelőségértékelési tevékenységeket. Továbbá az új szervezet működtetne tudományos tanácsadó testületet az élelmiszerek értékeléséhez és részt venne a belső piaci információs rendszer működtetésében is.

Az országos tisztifőorvos feladatai között szerepelne a népegészségügyi feladatok ellátásának koordinálása és az egészségügyi intézmények felügyelete.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük