Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb kötelező kelléke lesz a lakásbiztosításoknak: így változnak a szabályok


Változnak a lakásbiztosítások szabályai a jelzáloghiteleknél. A kormány új rendeletben kötelezővé tette a bankoknak, hogy bemutassák az ügyfeleknek az új lakáshitelszerződések aláírása előtt az MNB lakásbiztosítási kalkulátorát.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss rendelettervezetében meghatározza a bankoknak, hogyan kell az ügyfeleknek bemutatniuk az új lakáshitelszerződések aláírása előtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakásbiztosítási kalkulátorát.

Ez azokban az esetekben kötelező, amikor a jelzáloghitel mellé kötelező lakásbiztosítást is kell kötni az ingatlanra – írja a Bank360.hu.

Változik a jelzáloghitelre vonatkozó tájékoztatás szabályairól szóló rendelet a kormány honlapjára feltöltött új tervezet szerint.

A módosítás meghatározza, hogy a jelzáloghitelre vonatkozó személyes tájékoztatás során miként kell bemutatni a hiteligénylőnek az MNB Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás kalkulátorát (MFO-kalkulátor) annak érdekében, hogy a megismerhesse a konkrét ingatlanra vonatkozó legkedvezőbb vagyonbiztosítási ajánlatokat.

Csak akkor, ha a lakáshitel feltétele a biztosítás

Ezt azokban az esetekben kell megtenni, amikor a lakásbiztosítás a lakáshitel feltétele, tehát a bank csak akkor folyósítja a hitelt, ha az ügyfélnek van az ingatlanra érvényes lakásbiztosítása.

Az új rendelettervezet egyértelművé teszi, hogy az MFO kalkulátor bemutatása nem jelenti az adott biztosítási termékek részletes ismertetését, összehasonlítását és elemzését, így nem jelent többes ügynöki tevékenységet.

A hitelező, a hitelközvetítő vagy a közvetítői alvállalkozó feladata, hogy segítséget nyújtson az MFO kalkulátor használatához, tájékoztassa a hiteligénylőt az így rendelkezésre álló adatokról.

Jelenleg 11 magyarországi biztosító kínál MFO minősítésű lakásbiztosítást. A bankok gyakran egy-egy partnerrel együttműködve kínálnak lakásbiztosításokat, legutóbb például a CIB Bank jelentette be, hogy a Generalival együttműködve fog biztosításokat kínálni.

A jogszabálytervezet alapján azonban nem csak a saját partner, hanem a többi biztosító ajánlatát is az ügyfelek figyelmébe kell majd ajánlani.


1 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük