Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Újabb jelzáloghiteleseket segít a kormány: ezekre a lakáshitelekre is kiterjesztette a moratóriumot


„A lakáscélú állami támogatásnak minősülő, fogyasztóknak nyújtott kamattámogatott jelzáloghitel-szerződésekre, a fogyasztónak nyújtott lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre és 2022. november 1-től a legfeljebb 5 éves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott nem kamattámogatott jelzáloghitel-szerződésekre” is kiterjesztette a kormány a kamatstopot a péntek esti Magyar Közlönyben megjelent friss rendeletével.

Fotó: hitelmax.hu

A 390/2022. (X. 14.) kormányrendeletnek két része van, a második senkit nem lepett meg, a kormány ebben meghosszabbítja az eredeti tervek szerint 2022. december 31-én lejáró kamatmoratóriumot egészen 2023. június 30-ig. Ez persze önmagában meglepő, csak azért nem lepett meg most senkit, mert már szeptemberben bejelentették, hogy ezt fogják tenni.

Az viszont újdonság, hogy olyan hitelekre is kiterjesztik az intézkedést, amikre eddig nem vonatkozott.

A kamatmoratórium lényegében gátolja azt, hogy az alapkamat emelkedése teljes egészében megjelenjen a hitelek kamataiban, ebben az esetben ugyanis a változó kamatozású hitelek törlesztői nagyon elszaladnának. A jegybank évek óta intette a lakosságot, hogy aki csak teheti, lehetőleg állandó kamatozású vagy legalább nagyon hosszú kamatperiódusú hiteleket vegyen fel, ezekkel ugyanis könnyebb kalkulálni, nem szaladnak el a törlesztők hirtelen akkor sem, ha a kamatkörnyezet megváltozik. Most pedig jelentősen megváltozott, a kormány azonban a kamatmoratóriummal belenyúlt a piaci folyamatokba, és megvédi azokat, akik eddig nem hallgattak az MNB-re, és változó kamatozású hitelt vettek fel, rövid kamatperiódussal. A felelőtlenebb hitelfelvevők így egyelőre jobban járnak, mint azok, akik megpróbáltak felelősen gondolkodni.

A mostani változtatással lényegében az összes olyan jelzáloghitelesre kiterjesztik a kamatstop védelmét, akinek ezután lesz a kamatfordulója 2023. június 30-ig – írja a Bank360.hu gyorselemzése.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük