Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb jelentős átalakítást jöhet az egészségügyben: így változna a szülészet rendszerén a Belügyminisztérium


Meglehetősen hirtelen állt elő a kormányzat azzal a reformtervvel, ami bizonyos feltételek megvalósulása esetén egy kimondottan alacsonyabb szintű ellátást biztosítana a hazai kórházakban. Rékassy Balázs szerint csak az orvoshiányt igyekeznek leplezni, Kunetz Zsombor pedig kimondottan veszélyesnek nevezte a tervezetben szereplő 30 perces riasztási szabályt – sokszor ugyanis másodpercek döntenek életről vagy halálról, ha a szülőszobában baj van . írja a Pénzcentrum.hu.

Minden előzmény nélkül jelent meg nemrégiben a kormány honlapján, hogy a Belügyminisztérium jelentős átalakítást tervez a szülészeti ellátás terén. Már zajlik az országban azoknak az intézményeknek a kiválasztása, ahol „bensőséges hangulatú szülészeteken”, kevesebb orvossal, szülésznők jelenléte mellett adhatnának életet gyermeküknek a nő.

Alacsonyabb szintű ellátás jöhet

A kormány honlapján március 8-áig lehetett véleményezni azt a tervezetet, amelynek értelmében az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges 2003-as miniszteri rendeletet módosítanák azzal, hogy az eddigi II. és III. szint mellé

létrehozná az alacsonyabb, I. progresszivitású szintű szülészeti ellátást is az országban.

Ezek lényegében olyan szülészetek lennének, ahova csak komplikációmentes várandósság esetén kerülhetnének a nők. Az ilyen az osztályon nem lenne koraszülött intenzív osztály sem, valamint neonatológus, azaz újszülöttgyógyász, újszülött-szakápoló, aneszteziológus, vagyis altatóorvos és intenzív terápiás orvos sem. Viszont ha mégis szükség lenne rájuk, akkor 30 percen belül elérhetőek lennének.

Súlyos veszélyben lesznek a kismamák és a csecsemők is

Kunetz Zsombor is azzal kezdte a Pénzcentrumnak adott nyilatkozatát, hogy rendkívül veszélyes, és orvosszakmailag erősen megkérdőjelezhető tervezetet látunk. Mint fogalmazott, másodpercekről van szó, ha a születésnél baj történik, azonnal dönteni kell, ebbe pedig egy kicsit sem fér bele semmilyen várakozás, nemhogy 30 perces riasztás.

Nagyon súlyos orvosszakmai kockázatokat hordoz magában az, ha az átalakítás tervét a jelenlegi feltételekkel vezetik majd be. Először is a terv szerint nem lenne kötelező, hogy legyen a születésnél neonatológus, vagyis újszülöttgyógyász. Ha a szülésnél baj van, akkor nem lesz B-terv, legfeljebb az, hogy várunk a mentőre, aki majd olyan kórházba viheti át az újszülöttet és az anyát, ahol ez a szakorvos adott – megengedhetetlenül hosszú időbe telne, amikor minden másodperc számít, például ha a csecsemő nem sír fel, nem vesz levegőt, ilyenkor másodperceken múlik az élete. A másik súlyos hiányosság lenne az anesztiziológus orvos mellőzése, hiszen bár a tervezet szerint 30 perc alatt értesíteni kellene a szakorvost, egyáltalán nem biztos, hogy oda is ér – talán akkor sem, ha a gond Nagykanizsán van, ő pedig éppen Zalaegerszegen tartózkodik, ami bár nincs egymástól messze, de nem félórás út, ráadásul a szakorvosnak persze mentőautója sincs. Eleve: szerintem a mentőszolgálatra nem szabadna még ezt a gondot is ráterhelni, mert így is komoly kapacitásbeli gondjaik vannak

– fogalmazott az egészségügyi szakértő. Azt is elmondta: az ő tippje szerint erős lobbitevékenység is szerepet játszhatott abban, hogy ez a tervezet került a polgárok elé: sok magánintézmény teheti most be a lábát a nem is résnyire nyitott kapun. Egyetértett Rékassy Balázs azon felvetésével is, hogy az orvoshiányt igyekeznek majd leplezni, ha valóban átmegy a tervezet.

További részleteket a a Pénzcentrum.hu. cikkében olvashatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük