Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb jelentős áremelés jöhet a magyar boltokban, erre készülhetnek a magyar vásárlók


A műanyag palackokat érintő kötelező visszaváltási rendszer rengeteg gondot és nem tervezhető költségeket ró a gyártókra, amit a végén a fogyasztó fizethet meg.

FluxFactory / Getty Images Hungary

Az idén januártól bevezetett, a MOL MOHU által működtetett visszaváltási rendszer költségeit kiszámíthatatlannak találják a gyártók, a telepített visszaváltó-automaták árát is nekik kell kifizetniük egyéb díjak mellett. Ennek költségei végül a termékbe átvezetett díjakon keresztül a fogyasztókon csapódhatnak le, írja a 24.hu

A rendszer ára a gond gyökere

Az italcsomagolást (palackot) használó gyártóknak öt éven keresztül kell csatlakozási díjat fizetniük, ebből finanszírozza a MOL hulladékgazdálkodási leányvállalata, a MOL MOHU az automaták beszerzését, ami csaknem 50 millárd forintos tétel. Ez termékenként 1-8 forintos extra költséget jelent a gyártónak. Ezen felül kell megfizetniük azt a szolgáltatási díjat, amelyből a MOHU a hulladékkezelést finanszírozza. Ehhez jön hozzá a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer díja is. Ezeket az 50 forintos betétdíjakon felüli költségeket a gyártók be fogják építeni a termékek árába.

Az extra költségek miatt a műanyagipari érdekképviselet még a visszaváltási rendszer bevezetése előtt élesen tiltakozott és számos aggályt fogalmazott meg.

A már említett díjakon felül ráadásul adminisztratív költségek és feladatok is hárulnak a gyártókra: az összes olyan termék, amelyet a DRS rendszerbe be kell vonniuk, új vonalkódot fog kapni, hogy az automaták be tudják ezeket fogadni. Ehhez viszont át kell tervezni a csomagolásokat, és próbagyártást is kell végezniük a gyártóknak.

Ez a visszaváltási rendszer célja

A visszaváltási rendszer célja a műanyag-hulladék jelenlegi hatalmas mennyiségének csökkentése. Az eredeti tervek szerint az a rendszer lényege, hogy a vevők meghatározott (és a termék díjába előre beépített) költséget fizetnek meg például egy palack üdítő megvásárlásakor, amit a visszaváltáskor aztán visszakapnának.

Ezzel a rendszerrel a vásárlókat arra ösztönzik, hogy ne dobják el a palackokat, hanem inkább váltsák vissza azokat az automatákban.

A visszaváltási rendszer alapját az Európai Parlament új irányelvei adják, ami előírja a tagállamoknak a kötelező visszaváltási rendszer bevezetését. Ez főként a műanyag palackokra vonatkozik, ugyanis ezek a csomagolóanyagok komoly környezeti terheléssel járnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük