Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb háborúk jöhetnek a magyar agrárminiszter szerint


Komoly élelmiszerpiaci fennakadásokat hozhat az orosz-ukrán háború, ami miatt elsősorban nem Európának, hanem Afrikának és a Közel-Keletnek kell aggódnia. Nagy István agrárminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy az ukrán termeléskiesés könnyen éhezéshez vezethet az említett térségekben, mindez pedig újabb háborúkba torkollhat.

Nagy István agrárminiszter az InfoRádió Aréna című műsorának volt vendége, ahol többek között az alábbi témákat érintették a beszélgetésben:

Az a felelősségünk, hogy minden embernek jusson megfelelő mennyiségű élelmiszer – mondta az agrárminiszter. Ez az elsődleges feladat, aztán azt kell kigondolni hogyan lesz ez mindenki számára megfizethető – tette hozzá.

AZ UKRÁN MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS KIESÉSE AZ OLAJOS MAGVAK PIACÁT IS A FÖLDHÖZ VÁGJA, MIVEL A VILÁG OLAJOS MAGPIACÁNAK 40%-ÁT EDDIG AZ UKRÁN TERMÉS ADTA.

Nagy István szerint nem Európának kell leginkább aggódnia az élelmiszer-ellátási problémák miatt, hanem főként az észak-afrikai és közel-keleti országoknak, amelyek nagyban támaszkodtak az ukrán termésre.

MINDENNEK AZ LEHET A KÖVETKEZMÉNYE, HOGY ÉHEZÉS LEHET EZEKEN A TERÜLETEKEN, MINDEZ PEDIG ÚJABB HÁBORÚK KITÖRÉSÉT EREDMÉNYEZHETI

– mondta el félelmeit a miniszter.

Magyarország szerencsés helyzetben van, mert mindenki ellátása biztosított, de átmeneti hiány itthon is előfordulhat.

Szükség volt itthon a gabona exporttilalom bevezetésére, a miniszter szerint, ha ezt nem lépték volna meg, akkor egy hét alatt megvették volna az összes magyar gabonát a külföldi országok. Sikerült lassítani a folyamatot, még nem kellett megkötött szerződésre nemet mondani – tette hozzá.

MEG KELL NÉZNI, HOGY AZ ÚJ TERMÉS HOGYAN ALAKUL, AMIKOR ARRÓL DÖNTENEK, MEDDIG MARADHATNAK FENT A JELENLEGI KORLÁTOZÁSOK.

Az üzemanyag- és energiaár emelkedés kapcsán kifejtette, hogy a magyar gazdák is a lakossághoz hasonló árakon tankolhatnak, így igyekezve őket is segíteni a termelés folytonosságában.

A Covid kitörése ébresztette rá az egész világot arra hogy az elképzelhetetlen bekövetkezhet, így a miniszter szerint van értelme az önellátás erősítésének minden országban. Mindezt a háború csak még inkább alátámasztotta. A közös EU-s agrárpolitikának és egységes piacnak van és volt értelme, de békében – tette hozzá a miniszter.

Címlapkép: Portfolio