Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Vásárosnaményi Krónikák

Újabb feladatot kaptak a magyar Gripenek, hazánk mellett Szlovákia légterét is védik majd


A honvédelmi miniszter bejelentette, hogy jövőre cseh és lengyel vadászgépekkel együtt, közösen védik majd Szlovákia légterét.

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Szalay-Bobrovniczky Kristófot szerint V4-ek együttműködésének kiváló példája a most aláírt légtérrendészeti megállapodás. Ennek értelmében 2024 végéig Magyarország Csehországgal és Lengyelországgal együtt látja el Szlovákia légterének védelmét. A magyar légierő Gripenjei így újabb megtisztelő és felelősségteljes feladatot vállaltak – mondta a tárcavezető.

A honvédelmi miniszter szerint ez is újabb jele annak, hogy „bár sokan temetik a visegrádi együttműködést”, a szövetség nagyon is él, nagyon is tud és akar közösen dolgozni a térség biztonságáért és jólétéért. A visegrádi országok (V4 – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) védelmi miniszterei a Magas-Tátrában tartottak megbeszélést.

A miniszter szerint a régió szomszédságában több mint egy éve tartó háború hatásai a térségben csapódnak le leginkább, ez pedig

„még szükségesebbé teszi a négy ország együttműködését”.

Ebben Németország is fontos partner, ezért a megbeszélések első napján a német védelmi minisztérium parlamenti államtitkárával együtt tekintették át a legfontosabb védelmi témákat.

Úgy vélte: a jelenlegi helyzetben a visegrádi országok kiemelt közös érdeke védelmi képességeik megerősítése. Hozzáfűzte: a V4-országok között folyamatos a szakmai egyeztetés a NATO keleti szárnyának megerősítésével kapcsolatban, amelyben mind a négy V4-tagállam fontos szerepet játszik. Hozzátette: az Európai Unióban pedig „a leginkább látható projekt” a V4 EU-harccsoport rendszeres felállítása, amely az idei év első félévében már harmadik alkalommal lépett készenlétbe, és az unió „gyorsreagáló képességének magját adja”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra is, hogy a találkozón megvitatták az ukrajnai háborúnak a regionális biztonsági helyzetre gyakorolt hatásait, valamint a V4-országok lehetőségeit Ukrajna támogatására. A miniszter kiemelte: Magyarország továbbra is minden tőle telhetőt megtesz a háború miatti humanitárius válság enyhítéséért, ugyanakkor Magyarország, a NATO és az EU is a béke mielőbbi megteremtésében érdekelt. Hozzátette:

Magyarország továbbra sem szállít halált okozó fegyvert Ukrajnának.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta azt is, hogy bár a háború lezárásához vezető utat máshogy látják, „a pragmatikus szakpolitikai kérdésekben továbbra is a párbeszéd és az együttműködés fémjelzi a visegrádi négyek kapcsolatát”.

A V4 elnökségét július 1-jétől Csehország veszi át.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük