Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb drágulás jön a magyar utakon: így változnak egyes útdíjak


Jelentősen drágul hamarosan a 3,5 tonna össztömeget meghaladó lakóautók útdíja, miután átkerülnek az e-matrica-rendszerből az e-útdíjba, ami azt jelenti, hogy nem lehet rájuk éves matricát venni, hanem minden gyorsforgalmi úton és minden fizető főúton fizetni kell a használat és a környezetvédelmi besorolás függvényében, illetve arányában.Mindez egy olyan időszakban, amikor a HU-GO rendszerben több hullámban emelkednek majd a díjak, és jelenleg még pontosan nem is lehet tudni, mennyivel. A lakóautó-bérlés eddig is a tehetősek utazási formája volt, így a szektor vélhetően kiheveri majd a drágulást.

A következő hónapokban több jelentős változás is lesz a hazai útdíjfizetési rendszerben, amely nem csak abban merül ki, hogy a rendkívül magas infláció miatt drágulni fog mind a személyautók, mind pedig a teherautók díja.

  1. Idén októberben 17,6 százalékkal emelkednek a megtett úttal arányos díjtételek,
  2. 2024. január 1-jétől teljesen új díjszámítási módszertant vezetnek be az e-útdíjnál, figyelembe véve egyrészt az infrastruktúra-, másrészt az eurocent-alapon számított, tehát árfolyamfüggő külsőköltség-díjat. Ennek mértéke még nem ismert, de iparági szereplők szerint komoly drágulás várható.
  3. Szintén 2024. január 1-től a személyautók és kisbuszok e-matricája 16,2 százalékkal drágul.
  4. 2024 február 1-től pedig a 3,5 tonna össztömeget meghaladó autóbuszok és a lakóautók is a HU-GO rendszerbe tartoznak, vagyis rájuk is a megtett úttal arányosan kell díjat fizetni.

Az e-matrica rendszer a személyautók, a motorok és a kisbuszok időalapú útdíja, míg az e-útdíj (HU-GO) – jelenleg – a 3,5 tonnánál nagyon tehergépkocsik megtett úttal arányos díja.

Így a legfájdalmasabb ez a buszoknak és a kempingezőknek (főleg utóbbiaknak) lehet, hiszen ők eddig időalapon fizettek. Egy lakóautó a D2 kategóriába tartozott, amelyre megvették a jelenleg 69 830 forintos éves matricát és ezért a gyorsforgalmi utakat korlátlanul használhatták, a főutakon ugyanakkor nem kellett fizetniük, pont mint a személyautóknál.

BÁR A JOGSZABÁLY MÉG HOZHAT VÁLTOZÁSOKAT, ÉRTELMEZÉSÜNK SZERINT NAGY KÜLÖNBSÉG LESZ AZ (ÖNJÁRÓ) LAKÓAUTÓK ÉS A VONTATOTT LAKÓKOCSIK KÖZÖTT, UGYANIS UTÓBBIAKRA TOVÁBBRA IS E-MATRICÁT KELL VENNI, MÉGHOZZÁ AZ U KATEGÓRIÁT AMENNYIBEN D2 KATEGÓRIÁJÚ JÁRMŰ, VAGY BUSZ HÚZZA.

Az e-útdíjat érintő változásokkal kapcsolatban korábban Dittel Gábor, Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary ügyvezető főtitkára a Portfolio Checklist vendége volt. A beszélgetés 11:32-től hallgatható meg a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Ha a lakóautók maradtak volna az e-matrica-rendszerben, akkor ez az éves díj 81 140 forintra nőtt volna (illetve januártól ennyi is lesz egy hónapig), de ez is eltörpül amellett, amit az e-útdíj rendszerben kell kifizetni.

A HU-GO útvonaltervezője szerint ha most egy J2 (kéttengelyes) jármű jó környezetvédelmi besorolással Ágfalvánál belép az országba és elmegy a Tisza-tóig, akkor 307 kilométert tesz meg gyorsforgalmi szakaszon és 25 kilométert fizetős főúton.

EZÉRT PEDIG EGY ÚTRA 19 535 FORINTOT FIZET. ODA-VISSZA MAJDNEM 40 EZRET.

Persze ezt lehet csökkenteni azzal, ha nem hajtanak fel a pályára, ugyanis jelenleg egy kéttengelyes, minimum EURO V. jármű 61,4 forintot fizet kilométerenként a gyorsforgalmi utakon és 26,1 forintot a fizetős főutakon.

Azt tudjuk, hogy októberben ez az összeg emelkedik még 17,6 százalékkal, de az egyelőre nem ismert, hogy januártól milyen díjtétellel lehet számolni.

Az általunk megkérdezett, lakóautókat bérbeadó cégek még várják a konkrét összegeket, és azt sem tudják, hogy miként hárítják át ezt az összeget a bérbevevőkre. Most az e-útdíjt két módon lehet megfizetni

  • eseti jelleggel, úgynevezett viszonylati jeggyel
  • vagy egy fedélzeti eszközzel (OBU), amelyre előre fel kell tölteni pénzzel.

Vagyis, ha marad a jelenlegi rendszer, akkor a lakóautókat bérbeadó cégek ezt rábízhatják az ügyfeleikre, nagyjából úgy mint a tankolást, vagy utólag számolhatnak el velük annak függvényében, hogy mennyi pénzt használtak el a korábban befizetett összegből. Vélhetően minden esetben kérni fognak valamennyi kauciót, amelyet az ügyfél visszakap például akkor, ha megvette a viszonylati jegyet és nem büntették meg.

A Magyar Kempingszövetségnek nincsenek pontos lakóautó-forgalmi adatai, de Kisgyörgy Borbála, a szövetség elnöke lapunknak azt írta, hogy tapasztalatai szerint egyre többen választják ezt az utazási formát. A díjemeléssel kapcsolatban megjegyezte, azt sem szabad elfelejteni, hogy sok lakóautó saját áramforrással rendelkezik (pl. napelem), így sokat lehet spórolni az közüzemi díjakon is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük